Το ΥΠΕΝ έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το ΦΕΚ της απόφασης σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθµών από αυτοπαραγωγούς µε εφαρµογή ενεργειακού συµψηφισµού ή εικονικού ενεργειακού συµψηφισµού.
Με την απόφαση αυτή βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) και υιοθετείται το εικονικό net – metering (δηλαδή η εξυπηρέτηση πολλών καταναλώσεων του ιδίου αυτοπαραγωγού) από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Το μέτρο του εικονικού net – metering θα ισχύσει κατ’ αρχήν για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας.
Σχετικά με τη διεύρυνση του χρόνου συμψηφισμού από ένα χρόνο σε τρεις, στην απόφαση αναφέρεται ότι:
Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, «η μεταφορά τυχόν πλεονάζουσας εγχυθείσας ενέργειας από παρελθούσες περιόδους καταμέτρησης συνεχίζεται μέχρι τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται με την παρέλευση τριετίας από την ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού και η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά τριετία μέχρι τη λύση της Σύμβασης Ενεργειακού Συμψηφισμού (Σ.Ε.Σ)».
Σχετικά με το ΕΤΜΕΑΡ, αναφέρεται ότι «οι υπόλοιπες, πλην ΥΚΩ, ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, Χρέωση Χρήσης Συστήματος, Χρέωση Χρήσης Δικτύου, και λοιπές ρυθμιζόμενες χρεώσεις) υπολογίζονται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό κατανάλωσης επί της απορροφηθείσας από το Δίκτυο ενέργειας».
Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην απόφαση, στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ισχύει ότι:
1) Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού, η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού σταθμού μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 kWp ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp.
2) Στην περίπτωση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού σταθμού μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 kWp ή μέχρι το 50% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp.
3) Η ισχύς ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που θα εγκατασταθεί στο στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 500 kWp.
Στο Δίκτυο των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ισχύουν τα εξής:
1) Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού η ισχύς των συστημάτων που εγκαθίστανται μπορεί να ανέρχεται μέχρι 10 kWp, και ειδικά για την Κρήτη μέχρι 20 kWp, ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 10 kWp ή των 20 kWp αντίστοιχα.
2) Στην περίπτωση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ισχύς των συστημάτων που εγκαθίστανται μπορεί να ανέρχεται μέχρι 10 kWp, και ειδικά για την Κρήτη μέχρι 20 kWp, ή μέχρι το 50% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των καταναλώσεων, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 10 kWp ή των 20 kWp αντίστοιχα.
3) Η ισχύς ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που θα εγκατασταθεί στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά εκτός της Κρήτης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 20 kWp, και ειδικά για την Κρήτη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 50 kWp.