Έργο πρότυπο, που προσθέτει αξία στην περιβαλλοντική διάσταση της χώρας, χαρακτήρισε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας την υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία επισκέφτηκε σήμερα στο πλαίσιο της μηνιαίας συνάντησης εργασίας για την αξιολόγηση του έργου.
Παράλληλα ο Ειδικός Γραμματέας, ενημέρωσε ότι το έργο αξιολογήθηκε λεπτομερώς από τη Εurostat, η οποία αφού εξέτασε λεπτομερώς τη σύμβαση έκρινε ότι αυτό δεν προσμετράται στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμμα της χώρας, καθώς οι όποιοι κίνδυνοι που μπορεί να υπάρξουν,  έχουν περάσει ουσιωδώς στον ιδιωτικό τομέα.
Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο, από όλα τα μέλη της Ομάδας Εργασίας εκφράστηκε απόλυτη ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του έργου, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φορέα Σύμπραξης κ. Μανώλη Μαραγκουδάκη και τον Γενικό Διευθυντή του έργου κ. Νικόλαο Τσαρνά, κινείται πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα και εκτιμάται ότι τον ερχόμενο Ιούλιο να έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας, δήλωσε ότι η πρόοδος του έργου είναι εντυπωσιακή και εκπλήσσει κάθε παρατηρητή και εμπλεκόμενο σε αυτό το έργο. «Στην ουσία- τόνισε-  το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο2018, ένα μόλις χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης. Τέτοιοι ρυθμοί δεν έχουν ξανασυναντηθεί στην Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στην αναθέτουσα Αρχή την Περιφέρεια Ηπείρου, στην κ. Καλογιάννη, σε όλη την ομάδα της και στον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, που με πολύ πάθος, με πολύ δύναμη και με στοχοπροσήλωση έχουν πετύχει αυτό το έργο. Και σε έναν ιδιωτικό φορέα σύμπραξης που σέβεται απόλυτα τις υποχρεώσεις του και ενεργεί με έναν τρόπο, που μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί ένα πραγματικό και ουσιώδης συνώνυμο. Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε συμβάλλει σε αυτό το έργο, ένα έργο 52 εκ. που προσφέρει σημαντικά τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι από την Ήπειρο θα δουλεύουν σε αυτό. Ένα τελευταίο νέο, είναι ότι παρά πολύ   πρόσφατα αυτό το έργο αξιολογήθηκε λεπτομερώς από τη Eurostat κατά πόσο η σύμβαση που έχει υπογραφεί έχει κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά.  Το αποτέλεσμα ήταν το έργο αυτό να κριθεί ότι δεν προσμετράτε στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμμα της χώρας».
Η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη, τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή με τις υπηρεσίες της θα χρησιμοποιήσει αυτό έργο «ως αναφορά και για επόμενα έργα μεγάλης κλίμακας είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε με τη μορφή παραχωρήσεων. Για μας αυτό είναι μία επιπρόσθετη αξία του έργου. Για μας, αυτό είναι μία επιπρόσθετη αξία του έργου».  
Λίγα λόγια γα το έργο:
Το έργο θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO². 
Στη ΜΕΑ Περιφέρειας Ηπείρου θα γίνεται αυτοματοποιημένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα) και βιολογική επεξεργασία, μέσω της οποίας θα παράγονται πράσινη ενέργεια και υλικό τύπου κόμποστ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, προβλέπεται να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής, 90 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ.).