Με νέο όνομα ξεκινά η νέα εποχή για τον Όμιλο Μυτιληναίος, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το διεθνές όραμα της εταιρείας, γεγονός που θα σηματοδοτηθεί και από την είσοδό της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Έτσι, η επωνυμία της εταιρείας είναι, πλέον, ΜΕΤΛΕΝ, και, όπως δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίoς μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ομίλου.
«Ο κύκλος με το όνομα της οικογένειας έχει κλείσει». Επίσης, ανέφερε ότι το χρηματιστήριο στο οποίο επιθυμεί ο Όμιλος – του οποίου το πλήρες όνομα στο εξής θα είναι Metlen Energy & Metals – να ενταχθεί, είναι αυτό του Λονδίνου.
«Είναι μια διαδικασία επίπονη και επιβαρύνει τα στελέχη μας, που είναι ήδη πολύ φορτωμένα για να τρέξουν την ανάπτυξη της εταιρείας. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει στην ώρα του. Καθυστερήσεις δεν υπάρχουν αλλά μη βιάζεστε. Ελπίζω του χρόνου η Γενική Συνέλευση να γίνει αλλού.
Έχω πλήρη συναίσθηση ότι το duallisting δεν θα είναι καλό για το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά εγώ έχω ευθύνη απέναντι στους μετόχους. Αναγνωρίζω όμως την προοπτική της εγχώριας αγοράς και γι’ αυτό προχωράμε στο duallisting». Ωστόσο, αν και αναγνώρισε ότι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη, επίπονη και επιβαρύνει πολύ τα στελέχη του Ομίλου, εξέφρασε την ευχή του χρόνου η Γενική Συνέλευση «να γίνει αλλού».
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos και εφεξής MetlenEnergy & Metals, η πεποίθηση της διοίκησης είναι πως σε αυτά τα επίπεδα διεθνούς δραστηριότητας και με τις φιλοδοξίες που υπάρχουν από τα μέλη του Συμβουλίου, στους εργαζόμενους και τους μετόχους, χρειαζόταν να αλλάξει εταιρική ταυτότητα.
«Αντιλαμβάνεστε όλοι την αναγκαιότητα αλλαγής του ονόματος. Είναι μια δύσκολη στιγμή. Ότι όνομα και να διαλέξεις μετά από 115 χρόνια… Ό,τι όνομα και να διάλεγε κανείς, δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. Θέλω να ελπίζω πως θα το χωνέψετε, εγώ το χώνεψα», σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος, μάλιστα, δήλωσε ότι «αυτή η εταιρεία είναι σαν δεύτερο παιδί μου».
«Το νέο σύμβολο είναι ένας ένας δυαδικός αστέρας, ο ήλιος και το πάλσαρ μαζί που συμβολίζει ενέργεια, βαρύτητα και δύναμη», είπε, από την πλευρά της, η Βίβιαν Μπουζάλη, γενικήδιευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing της εταιρείας, παρουσιάζοντας το λογότυπο της Metlen. «Σας ζητώ να αγκαλιάσετε και αυτό το όνομα όπως αγκαλιάσατε και το όνομα που φέρει η οικογένεια μου», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος.
Πρόβλεψη για συγκέντρωση της αγοράς ενέργειας σε λίγους ομίλους που έχουν το knowhow
Σχετικά με την αγορά της ενέργειας, ο πρόεδρος του ομίλου σημείωσε πως όποιος δεν είναι καθετοποιημένος, θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι οι διαγωνισμοί για την έκδοση άδειας και άδειας σύνδεσης των ΑΠΕ θα καταργηθούν τελείως. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως όποιος κατασκευάσει έργο ΑΠΕ θα πρέπει να αναλάβει και το ρίσκο, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο να φτάσει σε σημείο να πουλάει «μηδενικά» το ρεύμα που παράγει.
«Οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται, θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές μέχρι να επέλθει μια ισορροπία η οποία θα βρεθεί με συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους ομίλους που έχουν το knowhow για να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου και η ΜΕΤΚΑ
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα δήλωσε ότι αν δεν μεσολαβήσουν δραματικά γεγονότα η εταιρεία θα συνεχίσει την ίδια πορεία και θα εδραιώσει τη θέση της στη συνείδηση του κόσμου ως μια εταιρεία που θα κυμαίνεται σε λειτουργική κερδοφορία από 1 έως 1,2 δις. και καθαρά κέρδη που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα 700 εκ. το 2024. Σε ότι αγορά το χρηματιστήριο του Λονδίνου οι διαδικασίες προχωρούν. Όμως τόνισε ότι μια διαδικασία περίπλοκη και επίπονη που επιβαρύνει τα στελέχη της εταιρείας που τρέχουν την ανάπτυξη της Μυτιληναίος. Οι τράπεζες σημείωσε «τρέχουν τα σχετικά ζητήματα ελπίζω του χρόνου η συνέλευση να γίνει αλλού, σημείωσε και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εισαγωγής στο ΧΑΑ της ΜΕΤΚΑ. Το 2025-2026 η ΜΕΤΚΑ θα είναι έτοιμη να επανέλθει στο ελληνικό χρηματιστήριο», όπως διευκρίνισε.
Για τη HelleniqEnergy και τα σενάρια «εισόδου» στη διύλιση
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδιαφέρον «εισόδου» στη διύλιση, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι και η εταιρεία και ο ίδιος προσωπικά διαθέτει ποσοστά της HelleniqEnergy σε επίπεδα που δεν είναι ανακοινώσιμα.
«HHelleniqEnergy έχει δύο μεγάλους μετόχους, το Δημόσιο και την οικογένεια Λάτση, εκ των οποίων κανείς δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να πουλήσει το μερίδιό του. Αν αυτό αλλάξει, τότε το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, στον οποίο έχουμε μεγάλη παρουσία εδώ και καιρό. Θα δούμε τότε τα δεδομένα, τώρα είναι πάρα πολύ νωρίς. Πρέπει να είμαστε σοβαροί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, αναφερόμενος στις εκλογές στον ΣΕΒ, εξέφρασε την υποστήριξή του στον κ. Θεοδωρόπουλο και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.
Βολές κατά Κομισιόν για τον χειρισμό της ενεργειακής κρίσης
Δεν έλειψαν, ωστόσο, και οι βολές ενάντια στην Κομισιόν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα, ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για πολύ μεγάλα λάθη που έχουν γίνει. Μάλιστα, τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν Ευρώπη και Κομισιόν το πρόβλημα θα είναι μια ιστορία με πολλές μελανές σελίδες.
Αναφέρθηκε επίσης στην Επίτροπο Ενέργειας, τονίζοντας πως είναι από την Εσθονία, η οποία το «μόνο που δηλώνει είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Αυτό μας λέει συνέχεια. Αυτό που δεν μας λέει είναι τι θα κάνουμε όταν το TTF φτάσει στα 120 ευρώ και όταν θα ακριβύνει το ρεύμα και φωνάζει ο κόσμος. Δεν την ενδιαφέρει». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Ολη η γερμανική βιομηχανία στηρίζεται σε μια Επίτροπο από την Εσθονία».
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα από τις ευρωεκλογές να προκύψει μια καλύτερη Επιτροπή και ένα καλύτερης ποιότητας Κοινοβούλιο, αλλά εξέφρασε επίσης τον φόβο να γίνουν πολύ μεγάλα λάθη στον ενεργειακό τομέα. Αν διακοπεί όπως είπε η τροφοδοσία της Αυστρίας από τη Ρωσία με φυσικό αέριο η τιμή του αερίου θα πάει στα 120 ευρώ και της ηλεκτρικής ενέργειας στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.