Με τον δήμαρχο Πύργου, Λιατσή Γαβρίλη, και τον δήμαρχο Ήλιδας και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Χριστοδουλόπουλο Χρήστο, συναντήθηκε τη Δευτέρα ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος και συζήτησαν τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες της περιοχής και κύρια την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων απορριμμάτων.
Μετά τις συναντήσεις παραχώρησε μαζί με τους αιρετούς συνεντεύξεις Τύπου και αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς και στις κινήσεις που θα γίνουν από πλευράς Υπουργείου.
Ως πρώτη προτεραιότητα τέθηκε η επιτάχυνση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και η εγκατάσταση του εργολάβου. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος για τη ΜΕΑ, προκειμένου να πάει η σύμβαση προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες για τα νομιμοποιητικά έγγραφα της Κοινοπραξίας και αναμένεται να προχωρήσει άμεσα το έργο, γιατί όπως τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να έχουν μια σύγχρονη μονάδα με χαμηλό κόστος. Έχει εξασφαλιστεί η μείωση της ελάχιστης εγγυημένη ποσότητας, με σκοπό τη μείωση του κόστους για τον πολίτη, καθώς και το ότι από την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα θα αφαιρείται και η ανακύκλωση που θα πετυχαίνουν οι κάτοικοι της Ηλείας, οπότε θα μειώνεται περαιτέρω το κόστος για τους πολίτες.
Το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να υποβληθεί στο ΥΠΕΝ και στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η μελέτη που αφορά τη Μονάδα Ανακύκλωσης, ώστε να προχωρήσει η δέσμευση των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 1 εκατ. Ευρώ. Μέρος του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί και για μεταφορά των δεμάτων απορριμμάτων από τα Κονιδεϊκα, με επεξεργασία και με βάση τους όρους της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στο συγκρότημα του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά, όπου θα εγκατασταθεί και το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση όλων των δήμων μέσω των ΠΕΠ για τον καφέ κάδο και για ειδικά απορριμματοφόρα για την ξεχωριστή συλλογή του οργανικού και τη μεταφορά του για επεξεργασία και κομποστοποίηση στη μονάδα ανακύκλωσης. Η χωριστή συλλογή οργανικών πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο 2018.
Όσον αφορά το Ποτόκι, σημείωσε ότι πρέπει να αξιολογηθεί η δυνατότητα αποκατάστασής του. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται μια σοβαρή επιστημονική μελέτη για την αποκατάσταση των δεματοποιημενων απορριμμάτων, με βάση τις ανάγκες τη περιοχής, ώστε να λύνει τα ζητήματα της γειτνίασης με κατοικίες, αλλά και με ένα μεγάλο υδατικό σύστημα, τον Αλφειό.
Για τη λίμνη της Μουριάς, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης της αποκατάστασής της στο σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων, ώστε χωρίς βλάβες για το οικοσύστημα να επιστρέψει στο προηγούμενο περιβάλλον, από τη στιγμή που ως φαίνεται η αποξήρανση δεν επιτέλεσε τον σκοπό της.
Τέλος, αναφερόμενος στη διαχείριση των υδατικών πόρων, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) όλες τις παραμέτρους διαχείρισης και ποιότητας και ποσότητας του νερού. Πλέον θα γίνεται ανάλυση της κοστολόγησης και της τιμολόγησης με βασικό περιβαλλοντικό σκοπό τη μείωση των απωλειών σε νερό, γιατί δυστυχώς οι απώλειες στα συστήματα ύδρευσης της χώρας φτάνουν στο 40% ή και 50%.
Με ένα νέο σύστημα που θα εμπεριέχει και τηλεχειρισμό και παρακολούθηση θα πρέπει να περιοριστούν οι απώλειες και ταυτόχρονα να δημοσιοποιούνται στην κοινωνία οι παράμετροι του κόστους και της εξοικονόμησης, με τελικό στόχο ένα κοινωνικό τιμολόγιο νερού αντίστοιχο με το κοινωνικό τιμολόγιο για το ρεύμα, το οποίο σε περιπτώσεις μικρής κατανάλωσης να φτάνει μέχρι και σε μηδενισμό του κόστους νερού για τον πολίτη.