Την κοινή ανακοίνωση των ευρωπαϊκών φορέων ΑΠΕ για θέσπιση πιο φιλόδοξων στόχων σε ότι αφορά στη διείσδυση των ΑΠΕ ως το 2030 στηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, όπως αναφέρεται σε σημερινή του ανακοίνωση.
Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2016) η ΕΕ δεσμεύεται για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 27% τουλάχιστον στην κατανάλωση ενέργειας ως το 2030. Ο στόχος αυτός όμως σημαίνει στην πράξη επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ τη δεκαετία 2020 – 2030 σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο. Για να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης, απαιτείται ένας στόχος τουλάχιστον 35% συμμετοχής των ΑΠΕ στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ως το 2030, αν η ΕΕ θέλει να διατηρήσει ένα ηγετικό ρόλο στις διεθνείς αγορές και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Η υιοθέτηση του στόχου για τουλάχιστον 35% διείσδυση ΑΠΕ έναντι του προτεινόμενου 27% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έχει, μεταξύ άλλων, τα εξής αναμενόμενα οφέλη σύμφωνα με τον ΣΕΦ:
* Δημιουργία επιπλέον 650.000 θέσεων εργασίας.
* Επιπλέον μείωση των καθαρών εισαγωγών ενέργειας κατά 6%.
* Ετήσια οικονομικά οφέλη 149 δις € από τη μείωση των εισαγωγών ενέργειας.
* Περαιτέρω αύξηση του ετήσιου οικονομικού οφέλους κατά 6 δις € από τη μείωση των δαπανών υγείας λόγω μειωμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
* Ευρύτερα οφέλη για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Είναι σαφές, τονίζει ο ΣΕΦ, ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο, απαιτούνται σημαντικά υψηλότερα μερίδια των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό σχεδιασμό του ΥΠΕΝ.
Τέλος ο ΣΕΦ δηλώνει ότι είναι στην διάθεση των αρμοδίων για εξειδικευμένη τεκμηρίωση της προτεινόμενης αναγκαιότητας η οποία συναρτάται με τον ευρύτερο σχεδιασμό της ΕΕ.