Είμαστε αποφασισμένοι ως βιομηχανία να γίνουμε αποτελεσματικοί και στις «μάχες» για την κλιματική αλλαγή, τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός, ως βασικός εισηγητής του κεντρικού θέματος στην ανοικτή επίσημη συνεδρίαση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, ενώ στις εργασίες της κλειστής συνεδρίασης των μελών έκανε αποτύπωση της κατάστασης και των αναγκών της βιομηχανίας της Αττικής και προς αυτή την κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαθιός, δίδοντας την δική του απάντηση στην ουσία του θέματος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην βιομηχανία, τόνισε ότι κεντρικό του ερέθισμα είναι ότι η νέα αυτή κρίση, η κλιματική, μας φέρνει ενώπιον δημοσιονομικών και πραγματικών προβλημάτων, τα οποία θα εξουθενώσουν την ελληνική πολιτεία, όπως βεβαίως και τις άλλες χώρες της Ευρώπης και τις υπόλοιπες του πλανήτη.
Και αυτά, είπε ο κ. Μαθιός, επειδή θα πρέπει να υποστούμε τεράστιο κόστος πράσινης μετάβασης, για να σταματήσουμε τα χειρότερα και να πληρώνουμε ταυτόχρονα ένα πολύ μεγάλο κόστος προσαρμογής, τις καταστροφές και τις επιβαλλόμενες πολιτικές πρόληψης.
Το θετικό είναι, πρόσθεσε ο κ. Μαθιός, ότι όλα όσα προκαλούνται τα αποδέχεται και η κυβέρνηση και ορθότατα, κατά την άποψή μου, μας προτρέπει να γίνουμε εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Εμείς βεβαίως και επικροτούμε απόλυτα τις διαπιστώσεις αυτές, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ.
Στοχευμένη προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η επι του θέματος ομιλία του προέδρου του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδη με την επισήμανση ότι «Επιθυμητή κατάσταση του καθαρού μηδέν» είναι για τον πλανήτη μας εκείνη στην οποία τα αέρια του θερμοκηπίου που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα ισοδυναμούν με την απομάκρυνσή τους από αυτήν. Εάν δεν υπάρχει βιώσιμος πλανήτης, δεν μπορεί να υπάρξει καμία κοινωνία, καμία οικονομία και φυσικά επιχειρηματική δραστηριότητα και εργασία. Αντίστοιχα η βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται εγγενώς από την παραγωγή καθαρής ενέργειας και από τους φυσικούς πόρους του πλανήτη.
Και ο κ. Κορκίδης συμφώνησε ότι «Οι επιχειρήσεις είναι το κλειδί για μια οικονομικά βιώσιμη και δίκαιη μετάβαση, παρέχοντας ποιοτική απασχόληση, αγαθά και υπηρεσίες στους πολίτες. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να παραμείνουμε όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς συνεπείς σε ένα διαρκή και ανοικτό διάλογο, να διαμορφώσουμε μια εικόνα επενδυτικής βεβαιότητας και να διασφαλίσουμε εξατομικευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων μας».
Ο κ. Γεώργιος Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής εκπροσωπώντας την κυβέρνηση υπογράμμισε, μεταφέροντας και τις κυβερνητικές απόψεις: «H αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση. Πρόκειται άλλωστε για μια συζήτηση που είναι διαρκής και έντονη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα όμως έχουμε αποδείξει ότι αυτή η εξίσωση δεν είναι άλυτη. Η ανάπτυξη του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δείχνει ότι η πράσινη μετάβαση μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις: Ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, κίνητρα που θα αντισταθμίζουν κάποια από τα ρίσκα, πρόσβαση στα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδύσεις στις απαραίτητες υποδομές».
Τους ίδιους ορίζοντες ανέδειξε με την παρέμβασή της μεταξύ άλλων η Ευρωβουλευτής και υποψήφια με τη ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη η οποία ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγήτρια ή συν-εισηγήτρια σειράς νομοθετημάτων που αφορούν τη βιομηχανία τόνισε ότι κατά την άποψή της οι συνομοθέτες, τα ενδιαφερόμενα μέρη και η βιομηχανία οφείλουν να βαδίσουν μαζί και να εφαρμόσουν συνέργειες στην υλοποίηση των διαφόρων πολιτικών. Η Βιομηχανία θα πρέπει να είναι ένας σημαντικός συνεταίρος στις προσπάθειες για την καινοτομία. Γι’ αυτό η Ελλάδα μας θα πρέπει να είναι μία χώρα βιομηχανικής καινοτομίας μέσα σε μία Ευρώπη που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για να παραμείνει μια ήπειρος βιομηχανικής παραγωγής.
Στο ίδιο πνεύμα και εκφράζοντας την ανησυχία του παρουσίασε την ομιλία του ο κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς αναφερόμενος στην εκπομπή αερίων, την αύξηση της θερμοκρασίας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου που ενέχουν, όπως είπε, κινδύνους σε όλους τους τομείς του επιχειρείν και της κοινωνίας. Αναφέρθηκε τέλος στις συνεργασίες του Πανεπιστημίου Πειραιά με εξειδικευμένους φορείς ώστε το Ίδρυμα να είναι μπροστά στις εξελίξεις της κλιματικής αλλαγής και με τη σειρά του να συμβάλλει στη προσπάθεια πρόληψης των αρνητικών συνεπειών.
Ο κ. Πέτρος Βαρελίδης Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων είπε: «Ο Πλανήτης θα επιβιώσει. Ο άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει το φυσιολογικό αριθμό της κλιματικής αλλαγής με αποτέλεσμα να δημιουργεί αυξημένο κόστος. Το θέμα της κλιματικής δεν μπορεί να το λύσει η Ελλάδα από μόνη της. Η Ελλάδα ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και κανόνες του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων, εκπομπών ATS».
Ο κ. Γρηγόρης Χονδροκούκης Καθηγητής, Διευθυντής του ΠΜΣ στη Βιομηχανική Διοίκηση & Τεχνολογία του Πανεπιστημίου Πειραιώς υπογράμμισε: «Η Κλιματική Αλλαγή είναι μια αδιαμφισβήτητα πραγματικότητα και στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκονται τα βιομηχανικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και οι μη βιώσιμες πρακτικές έχουν συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε σήμερα είναι πώς μπορούμε να μετασχηματίσουμε τα βιομηχανικά περιβάλλοντα ώστε να είναι πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς να θυσιάσουμε την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία».