Έρχεται «καπέλο» 500 εκατ. ευρώ σε τιμολόγια ρεύματος λόγω των ρευματοκλοπών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» τα τιμολόγια του τρέχοντος μηνός και των επόμενων, θα επιβαρυνθούν από το κόστος των ρευματοκλοπών και των τεχνικών απωλειών του δικτύου για το 2021 και το 2022, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ χρειάστηκε δύο χρόνια για να κάνει εκκαθάριση του σχετικού κόστους. O λογαριασμός που έλαβαν οι πάροχοι από το ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ κόστος που θα μετακυλισθεί στους καταναλωτές μέσω των τιμολογίων.
Σημειώνεται ότι κανονικά τα τιμολόγια των παρόχων που ανακοινώνονται την πρώτη κάθε μήνα καθορίζονται με βάση τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. Όμως αυτό δε συνέβη με τα τιμολόγια του Απριλίου και η αιτία για αυτό ήταν ότι λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν τα τιμολόγια , οι πάροχοι έλαβαν από το ΔΕΔΔΗΕ ειδοποίηση για το συντελεστή κανονικοποίησης όπως ονομάζονται τεχνικά οι απώλειες του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Οι προμηθευτές
Οι προμηθευτές για την κατάρτιση των τιμολογίων έχουν λάβει υπόψη τους έναν συντελεστή 13,54% για τις απώλειες της περιόδου 2021 – 2024 που έχει εγκρίνει για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ η ΡΑΑΕΥ από το 2020 βάσει μελέτης που της έχει υποβάλει ο διαχειριστής.
Πληρώνουν δηλαδή στον ΔΕΔΔΗΕ ένα 13,54% επιπλέον της ενέργειας που περνάνε από το δίκτυο για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Η ενέργεια αυτή καταναλώθηκε αλλά δεν τιμολογήθηκε γιατί αντιστοιχεί σε τεχνικές απώλειες του δικτύου κατά τη μεταφορά της και σε ρευματοκλοπές από επιτήδειους που δρουν ανεξέλεγκτα καθώς οι χλιαροί έλεγχοι του ΔΕΔΔΗΕ δεν τους τρομάζουν παρότι η παραβατικότητα αυτή διώκεται τα τελευταία χρόνια ως ποινικό αδίκημα.
Από τα ειδοποιητήρια του ΔΕΔΔΗΕ, οι πάροχοι διαπίστωσαν ότι ο συντελεστής κανονικότητας αποκλίνει το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 3,28% σχεδόν διπλάσιος από την απόκλιση του αντίστοιχου συντελεστή του πρώτου εξαμήνου του 2021 που ήταν 1,72%.
Για τους παρόχους αυτό σημαίνει ότι υποτιμολόγησαν κατά περίπου κατά 100 εκατ. τα τιμολόγια του 2021 και κατά περίπου 400 εκατ ευρώ τα τιμολόγια του 2022 που η μέση τιμή της μεγαβατώρας ήταν κοντά στα 280 ευρώ. Επειδή όπως εξηγούν στην εφημερίδα «Καθημερινή» εκπρόσωποι των παρόχων αυτά τα κόστη δεν μπορούν να τα ζητήσουν αναδρομικά από τους πελάτες τους αφού μετακινούνται και δεν μπορούν να ξέρουν ποιοι είναι, η ανάκτηση τους θα γίνει από τους νυν και μελλοντικούς πελάτες τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι θα συμπεριλάβουν στον υπολογισμό της χρέωσης της κιλοβατώρας για τους επόμενους μήνες -πρακτική που εγκαινιάστηκε από τον Απρίλιο -και τα επιπλέον κόστη για τις πραγματικές απώλειες και άλλες επιβαρύνσεις του δικτύου των ετών 2021 και 2022 «ροκανίζοντας» τις μειώσεις που φέρνει η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής.
Η σημαντική αύξηση του συντελεστή κανονικοποίησης αποδίδεται από τους παρόχους αφενός στην αύξηση τεχνικών και μη τεχνικών (ρευματοκλοπών) απωλειών, αλλά και στην αδυναμία καταμέτρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ ενός σημαντικού αριθμού μετρητών, με αποτέλεσμα και το κόστος αυτής της ενέργειας να μεταφέρεται στους συνεπείς καταναλωτές.