Τον επανακαθορισμό των συνολικών περιθωρίων ανάπτυξης μη ελεγχόμενων σταθμών ΑΠΕ ανά αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, αποφάσισε η ΡΑΕ.

Η ΡΑΕ με την σχετική της ανακοίνωση αποφασίζει:

Α) Ο επανακαθορισμός των συνολικών περιθωρίων ανάπτυξης μη ελεγχόμενων σταθμών ΑΠΕ ανά αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, γίνεται διακριτά για αιολικούς σταθμούς, μικρές ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκούς σταθμούς και για σταθμούς βιομάζας/βιοαερίου κάθε ισχύος, όπως αποτυπώνονται στον ακόλουθο Πίνακα ΙΙ. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω σταθμοί ΑΠΕ που έχουν ισχύ παραγωγής μεγαλύτερη των 100 kW, για μεγάλου μεγέθους συστήματα, και μεγαλύτερη των 50 kW, για μεσαίου και μικρού μεγέθους συστήματα, υπόκεινται σε κανόνες ένταξης και λειτουργίας.
Β) Για τα αιολικά πάρκα που υπόκεινται στην υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, η ΡΑΕ θα διενεργήσει διαγωνισμό κατόπιν σχετικής πρόσκλησης.
Γ) Να καλέσει τους κάτοχους Άδειας Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς των οποίων η Άδεια Παραγωγής περιλαμβάνει ειδικό όρο που περιορίζει τη λειτουργία του σταθμού κατά την κατανομή φορτίου («Load Dispatch»), να υποβάλουν αίτηση τροποποίησης της οικείας άδειας παραγωγής προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την απαλοιφή του ειδικού αυτού περιοριστικού όρου.
Δ) Το προκύπτον περιθώριο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων θα διατεθεί αποκλειστικά για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων του Ειδικού Προγράμματος φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες και για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων με Σύμβαση Ενεργειακού Συμψηφισμού («net metering»), «απλού» ή «εικονικού».
Ε) Στις περιπτώσεις μικρού μεγέθους συστημάτων, για τα οποία το περιθώριο για μικρές Α/Γ και μη κατανεμόμενους σταθμούς βιομάζας αποδίδεται από κοινού στις δύο τεχνολογίες με το ήμισυ τουλάχιστον στη τεχνολογία των μικρών Α/Γ, το περιθώριο αυτό θα καλύπτεται βάσει των δεσμευτικών προσφορών σύνδεσης.
ΣΤ) Τον καθορισμό των περιθωρίων ανάπτυξης Ελεγχόμενων Σταθμών ΑΠΕ [Υβριδικών (ΥΒΣ), Ηλιοθερμικών (ΗΘΣ) και κατανεμόμενων σταθμών βιομάζας – βιοαερίου (ΣΒΒ)], στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Ζ) Τον καθορισμό των καμπυλών μη εντασσόμενης ενέργειας των ελεγχόμενων σταθμών ΑΠΕ, ως ποσοστό της συνολικά προσφερθείσας συναρτήσει της διείσδυσης ΑΠΕ, για τα αυτόνομα συστήματα Κρήτης, Ρόδου, Λέσβου, Κω – Καλύμνου, Σάμου και Κάσου – Καρπάθου.
Η) Τον καθορισμό ως σημείο αναφοράς για τον ορισμό της ισχύος που έχει καλυφθεί από τις τεχνολογίες των υβριδικών και ηλιοθερμικών σταθμών σε κάθε αυτόνομο σύστημα, προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα διείσδυσης της ετέρας τεχνολογίας βάσει των σχετικών διαγραμμάτων της παρούσας απόφασης, το χρονικό σημείο της χορήγησης των δεσμευτικών όρων σύνδεσης για κάθε μονάδα των ως άνω τεχνολογιών.
Θ) Ο Διαχειριστής ΜΔΝ σε συνεργασία με την ΡΑΕ οφείλει να ολοκληρώσει και να υποβάλει στη ΡΑΕ αναλυτικές μελέτες προσδιορισμού των περιθωρίων διείσδυσης σταθμών διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ και ΥΒΣ για τα υπόλοιπα συστήματα ΜΔΝ, πέραν των 8 που ήδη εξετάστηκαν, το συντομότερο δυνατό και ειδικότερα:
1)  Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2017 για τα συστήματα ΜΔΝ μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, σύμφωνα με την κατάταξη του άρθρου 54 του Κώδικα ΜΔΝ, εξαιρουμένων των συστημάτων Σύρου, Μυκόνου και Πάρου -Νάξου, των οποίων η διασύνδεση με το Σύστημα τελεί υπό υλοποίηση.
2) Μέχρι την 30η Απρίλιου του έτους 2018 για τα συστήματα ΜΔΝ μικρού μεγέθους, σύμφωνα με την κατάταξη του άρθρου 54 του Κώδικα ΜΔΝ.

Για να δείτε ολόκληρη την απόφαση πατήστε εδώ