Μετά τις αναφορές για εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία οι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας όμως το μέτωπο δεν φαίνεται αρραγές καθώς ακούγονται διαφορετικές απόψεις αν αυτές στοχεύουν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, AlexanderSchallenberg, πήρε θέση κατά του εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο φανερώνοντας τη διχογνωμία που υπάρχει στους κόλπους της Ένωσης.
«Πάντα λέγαμε, όταν πρόκειται για κυρώσεις, ότι πρέπει να βάλλουν αυτούς που στοχεύουμε και να μην επιστρέφουν σε εμάς σαν μπούμερανγκ», είπε ο Schallenberg, αμφισβητώντας ανοιχτά τη χρησιμότητα τέτοιου είδους κυρώσεων.
Ο Αυστριακός υπουργός δήλωσε «σοκαρισμένος» για τα γεγονότα στην Μπούτσα. «Αυτές είναι εικόνες που δεν θα περιμέναμε στην Ευρώπη», είπε και ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα. Ο ίδιος δεν απέκλεισε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας σύντομα, εκτός από την επιβολή περιορισμών στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Λίγο νωρίτερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, λέγοντας πως είναι το βασικό εμπόδιο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία. «Η Γερμανία είναι αυτή που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για τις κυρώσεις. Η Ουγγαρία είναι υπέρ των κυρώσεων», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως το Βερολίνο δεν είναι κατηγορηματικό αντίθετο στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει το θέμα.
O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε μεν ότι είναι «υπέρ» του να επιβληθούν νέες κυρώσεις και «πολύ σαφή μέτρα» κατά της Ρωσίας, και τόνισε ότι «θα συντονίσει η Γαλλία τις κινήσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους και ειδικά με τη Γερμανία τις επόμενες ημέρες». Ωστόσο, όταν αναφέρθηκε στην εξειδίκευση των κυρώσεων, απέφυγε να μιλήσει για φυσικό αέριο, κάνοντας αναφορά σε «άνθρακα και στο πετρέλαιο».