Η περίοδος της αγωνίας διαχείρισης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των χαμηλών φορτίων και της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ τελειώνει για τους αρμόδιους φορείς, ξεκινάει όμως η αγωνία της διαχείρισης, λόγω της υψηλής ζήτησης που παραδοσιακά παρατηρείται τους θερινούς μήνες με την άνοδο της θερμοκρασίας και τη χρήση των κλιματιστικών. Μάλιστα φέτος αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας και της αναμενόμενης αυξημένης τουριστικής κίνησης.  
Οι Διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει το καλοκαίρι να διασφαλίσουν ότι το σύστημα θα έχει την απαιτούμενη για την κάλυψη της ζήτησης επάρκεια, ώστε να μην χρειαστούν περικοπές στην κατανάλωση και να μην έχουμε τοπικά ή και γενικευμένα μπλακ άουτ. Ωστόσο, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από άλλα καλοκαίρια. Για την ακρίβεια είναι «το πρώτο καλοκαίρι μετά από πολλά χρόνια που είμαστε αισιόδοξοι», όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν αρμόδια στελέχη του ΑΔΜΗΕ.   
Ο πρώτος λόγος είναι ότι το σύστημα θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο με ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 1500 MW, καθώς ολοκληρώνονται οι δοκιμές και αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία, η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos στη Βοιωτία (826 MW) και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» (660 ΜW). Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στο σύστημα έχει προστεθεί σε σχέση με πέρυσι επιπλέον ισχύς από ΑΠΕ 1000 MW και ο τρίτος ότι τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, που αποτελούν την μεγάλη εφεδρεία για τις θερινές καταναλώσεις, βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αν και χαμηλότερα σε ποσοστό 6-7% σε σχέση με πέρυσι, όπως αναφέρουν από τον ΑΔΜΗΕ, θεωρούνται επαρκή και δηλώνουν ευτυχείς που δεν παρατηρούνται, προς το παρόν τουλάχιστον, προβλήματα με την ξηρασία που βλέπουμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης ακόμη και στη γειτονική Ιταλία. Επιπλέον, επαρκή είναι και τα αποθέματα λιγνίτη για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.  
Η πιθανή άνοδος των τιμών ρεύματος στις γειτονικές χώρες λόγω προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει στην παραγωγή πυρηνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων η ξηρασία, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον ΑΔΜΗΕ, καθώς θα μπορούσε να κατευθύνει την εγχώρια παραγωγή σε εξαγωγές. Εκτιμά ωστόσο ότι το ελληνικό σύστημα είναι πολύ καλά θωρακισμένο φέτος για να ανταπεξέλθει και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ο συνδυασμός ενός βαρύ φορτίου με μεγάλο όγκο εξαγωγών δυσκολεύει τη διαχείριση, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανταπεξέλθουμε», δηλώνει αρμόδιο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ.  
Οι αρμόδιοι φορείς για τη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος αισιοδοξούν ότι θα έχουν και το καλοκαίρι σύμμαχο τον καιρό, όπως τον χειμώνα που πέρασε. Ευελπιστούν ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση λόγω αδιάλειπτης χρήσης των κλιματιστικών. Αυτό που κυρίως τους ανησυχεί σε μια τέτοια εξέλιξη, δεν είναι η επάρκεια σε ρεύμα το καλοκαίρι, την οποία θεωρούν διασφαλισμένη σε όλα τα σενάρια.
Εκτιμούν ότι τα προβλήματα επάρκειας είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν στον χειμώνα, λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων σε νερά και λιγνίτη και εξαιτίας μιας πιθανής νέας στενότητας της αγοράς LNG, που μπορεί να προκαλέσει η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα ή η υποκατάσταση, λόγω ξηρασίας, πυρηνικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής στην Ευρώπη από μονάδες φυσικού αερίου.  
Οι επιπτώσεις μιας επικίνδυνης ξηρασίας είναι ήδη ορατές, σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο Ξηρασίας του ευρωπαϊκού συστήματος για επείγουσες καταστάσεις «Κοπέρνικος», στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βόρεια Ιταλία και εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για τα αποθέματα νερού, την αγροτική παραγωγή και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση (Μάρτιος 2023), οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και θερμές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον χειμώνα, σηματοδοτούν μία εκτεταμένη ξηρασία για τους επόμενους μήνες στη νότια και δυτική Ευρώπη, εκτός και αν την άνοιξη υπάρξουν βροχοπτώσεις.
Στις χώρες με ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, με βάση ειδικό δείκτη, ο «Κοπέρνικος» περιλαμβάνει τη νότια Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Ιταλία, την Ελβετία, τα περισσότερα νησιά της Μεσογείου, περιοχές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ελλάδα. Επισημαίνει επίσης ότι τα επίπεδα του νερού από το λιώσιμο των χιονιών των Άλπεων είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του χειμώνα 2021-2022, με αποτέλεσμα τη χαμηλή ροή υδάτων στα ποτάμια της περι-αλπικής ζώνης την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.  
Η ζήτηση στα νησιά  
Η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες λόγω τουρισμού, κάτι που θα συμβεί και φέτος και μάλιστα πιο έντονα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι αρμόδιος για την διαχείριση του μη διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού συστήματος. Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε τη ΡΑΕ για το εκτιμώμενο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας σε Σάμο, Χίο, Θήρα, Ρόδο, Λέσβο και Μεγίστη (Καστελόριζο) και η ΡΑΕ ενέκρινε τη μίσθωση από τη ΔΕΗ ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για την κάλυψή του το διάστημα από 1η Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου. Η Σάμος θα ενισχυθεί με επιπλέον ισχύ 12 MW, η Χίος με 25 MW, η Θήρα με 20 MW, η Ρόδος με 18 MW, η Λέσβος με 14 και η Μεγίστη με 0,15 MW.  
Eίναι το πρώτο καλοκαίρι που δεν θα χρειαστεί πρόσθετη ισχύ το σύστημα της Κρήτης, η διαχείριση του οποίου έχει περάσει στον ΑΔΜΗΕ μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την Πελοπόννησο. Παρότι η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί, η διασύνδεση με την Πελοπόννησο έχει βελτιστοποιήσει τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ που παραμένουν σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την Κρήτη και μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη εφεδρεία, όπως εξηγούν από τον ΑΔΜΗΕ.  

Γράφει η Χρύσα Λιάγγου – Πηγή: kathimerini.gr