Μεγάλοι παραγωγοί μπύρας στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλοβενία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ένα βασικό συστατικό της. Ο λυκίσκος (φυτό που ονομάζεται και ζυθοβότανο) μειώνεται και ωριμάζει νωρίτερα από το 1994 και μετά, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Και, ίσως το πιο ανησυχητικό για τους λάτρεις της μπύρας, αρχίζει να χάνει την πικρότητά του.
Η κατάσταση θα χειροτερέψει, λένε οι ερευνητές. Οι καλλιέργειες λυκίσκουθα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως και 18% έως το 2050 και η περιεκτικότητά του σε άλφα οξέα – που δίνει στην μπύρα την πικρή γεύση της – θα μπορούσε να μειωθεί έως και 31% λόγω των θερμότερων και ξηρότερων συνθηκών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (10/10) στο περιοδικό Nature Communications.
«Ένα από τα κίνητρα αυτής της μελέτης ήταν να καταδείξει πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι σημαντική ακόμη και για εκείνους που πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία», δήλωσε στο CNNi ο συν-συγγραφέας της Miroslav Trnka, από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Παγκόσμια Αλλαγή.
Η ζυθοποιία υπάρχει τουλάχιστον από το 3100 π.Χ., σημειώνεται στη μελέτη. Τώρα, καθένα από τα βασικά συστατικά της σημερινής μπύρας – νερό, κριθάρι, μαγιά και λυκίσκος – απειλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πώς επηρεάζεται ο λυκίσκος
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετεωρολογικά δεδομένα και κλιματικά μοντέλα για να αναλύσουν πώς επηρεάστηκε και θα επηρεαστεί ο ευρωπαϊκός λυκίσκος από την κλιματική αλλαγή μεταξύ 1970 και 2050, υποθέτοντας ότι οι βροχοπτώσεις θα μειώνονται και η θερμοκρασία θα αυξάνεται.
Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη μετατοπίσει την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου του λυκίσκου κατά 13 ημέρες από το 1970 έως το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ανάπτυξη των νέων βλαστών από το φυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της άνοιξης, αλλά από το 1995, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι προκύπτει νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτή η πρώιμη ανάπτυξη προκαλεί και πρώιμη συγκομιδή, κάτι που θα μπορούσε δυσκολέψει τον προγραμματισμό των εργασιών συγκομιδής και επεξεργασίας για τους παραγωγούς λυκίσκου.
Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν αρώματα και γεύσεις μπύρας που απαιτούν λυκίσκο υψηλότερης ποιότητας, σύμφωνα με τη μελέτη. Δεδομένου ότι αυτοί οι λυκίσκοι καλλιεργούνται μόνο σε μικρότερες περιοχές, οι ερευνητές λένε ότι τίθενται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από τους καύσωνες και τις ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Από την Ευρώπη στις ΗΠΑ
Αν και η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες καλλιέργειας λυκίσκου – οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 90% της συνολικής έκτασης των αγρών αρωματικού λυκίσκου στην ήπειρο – ο Trnka δήλωσε ότι είναι επίσης αντιπροσωπευτική για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε αντίστοιχες περιοχές παραγωγής μπύρας στις ΗΠΑ, όπως στη βορειοδυτική πλευρά του Ειρηνικού, όπου καύσωνες-ρεκόρ σημειώνονται όλο και πιο συχνά.
«Αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τις ευρωπαϊκές χώρες, ίσως σε ελαφρώς διαφορετικό χρόνο και με διαφορετική συχνότητα, αλλά η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις δύο περιοχές με πολύ παρόμοιους τρόπους», επεσήμανε ο Trnka.
Η μπύρα παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο. Ακόμα και σε ένα πιο ζεστό μέλλον, οι άνθρωποι θα βρίσκουν τρόπους να την παρασκευάζουν, δήλωσε ο Trnka – αλλά μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση.