Πληθαίνουν οι εξελίξεις στο χώρο των υδρογονανθράκων. Υπάρχουν άλλωστε εταιρείες που πρόκειται να λάβουν και στη χώρα μας αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη και στο Ιόνιο.
Αυτή τη στιγμή, η πιο ώριμη παραχώρηση είναι τωνΙωαννίνων (Energean), στο Δήμο Ζίτσας. Να σημειωθεί πως η ερευνητική γεώτρηση έχει ήδη αδειοδοτηθεί, αλλά εμποδίζεται από δικαστικές προσφυγές.
Από την άλλη πλευρά, τα «φώτα» του ενδιαφέροντος συγκεντρώνονται στη ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το ενδιαφέρον αποτυπώθηκε άλλωστε και στο πλαίσιο της μεγάλης ενεργειακής έκθεσης EGYPES, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Στελέχη της Chevron,της ExconMobil, της Shell, της ENI και της Dragon έδωσαν εκεί το «παρόν».
«Η εγχώρια παραγωγή θα πρέπει να στηριχθεί με έξυπνες πολιτικές στις χώρες της περιοχής», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας,συμμετέχοντας σε πάνελ μαζί με στελέχη άλλων εταιρειών. Σημείωσε πως το φυσικό αέριο θα συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
«Πρέπει να ανακαλύψουμε περισσότερο φυσικό αέριο. Υπάρχει ανάγκη γιασυνεχή εξερεύνησηγια την αντικατάσταση των αποθεμάτων και την ενίσχυση των εξαγωγών». Ανέφερε, δε, πως η ενεργειακή ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία. Μπορεί επίσης να προσφέρει ένα γεωπολιτικό πλεονέκτημα, ειδικά εάν η υπάρχει εξαγωγή της πλεονάζουσας παραγωγής.
Αξίζει να αναφερθεί πως τα τελευταία τρία χρόνια η Energean έχειεπενδύσει 350 εκατ. στην Αίγυπτο, με την παραγωγή φυσικού αερίου να φθάνει πλέον τα 150 κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα.
Παράλληλα, υπάρχει σε εξέλιξη η ερευνητική γεώτρηση Orion 1x. Στο συγκεκριμένο κοίτασμα συμμετέχει η ENI, αλλά και η Energean. Σύμφωνα με τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις της Energean, ο στόχος της γεώτρησης είναι πιθανό να περιέχει έως 280 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Το ρόλοτου φυσικού αερίου επεσήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο Egypes Strategic Conference. «Ιδίως μετά το τραύμα της ενεργειακής κρίσης, δεν θα πρέπει να υποτιμάται η σημασία του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα». Σημείωσε πως η Ε.Ε. υποτίμησε για αρκετά χρόνια αυτό το ρόλο του αερίου και εν τέλει υπέστη τις συνέπειες όταν έγινε η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη προσέγγιση που μεγιστοποιεί τόσο τις μελλοντικές, όσο και τις σημερινές ενεργειακές πηγές. Ο πιθανός μας ρόλος ως παραγωγός φυσικού αερίου είναι καθοριστικής σημασίας για να δώσουμε τέλος στην εξάρτηση από εισαγωγές και το αυξημένο κόστος που συνεπάγονται», σχολίασε η κυρία Σδούκου.