Η Messaritis Ανανεώσιμες θέλοντας να αναλάβει δράση με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος που έχει η λειτουργία των Φωτοβολταϊκών στο περιβάλλον, προσφέρει υλικά στο ερευνητικό έργο ΦΩΤΟΜΕΓΑ.
Το έργο αποτελεί σύμπραξη μεταξύ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας (Σχολή ΧΜ) και του Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Μεταλλουργία και Τεχνολογία Υλικών (Σχολή ΜΜΜ) και της Εταιρείας POLYECO Α.Ε.
Στο πλαίσιο του παρόντος έργου προβλέπεται ο σχεδιασμός κινητής μονάδας αποσυναρμολόγησης Φ/Β, η υλοποίηση και η θέση σε λειτουργία πρωτοτύπου ανάκτησης υλικών/μετάλλων σε εργαστηριακό επίπεδο και η εκτίμηση του κύκλου ζωής για τα είδη των Φ/Β προς επεξεργασία, ώστε να υπάρξει έγκαιρα η απαραίτητη υποδομή και προετοιμασία για τη διαχείριση αυτής της σημαντικής κατηγορίας αποβλήτων.
Η Messaritis Ανανεώσιμες με περισσότερα από 10 χρόνια λειτουργίας στο χώρο των Φ/Β, εξασφάλισε αντιπροσωπευτικά δείγματα φ/β πλαισίων με κριτήριο την παλαιότητα, τις ποσότητες και τις κατηγορίες των εγκατεστημένων Φ/Β στην Ελλάδα. Από τα δείγματα αυτά θα διαχωριστούν αρχικά οι κατηγορίες των κύριων μερών των Φ/Β και για καθένα από αυτά θα προταθεί τρόπος αποσυναρμολόγησης, διαχείρισης και αξιοποίησης των υλικών και των μετάλλων από τα οποία αποτελούνται.
Κύριο αναμενόμενο αποτέλεσμα από την υλοποίηση του έργου, είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης Φ/Β, με σκοπό την μέγιστη ανάκτηση και αξιοποίηση υλικών/μετάλλων σε επίπεδο ωριμότητας για υλοποίηση σε πλήρη κλίμακα από την POLYECO για έγκαιρη είσοδο στην Ελληνική αγορά ανακύκλωσης Φ/Β.
Λίγα λόγια για την POLYECO Α.Ε.
Η POLYECO Α.Ε. προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον τομέα της διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων με όραμα να παρέχει καινοτόμες, αξιόπιστες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις διαχείρισης αποβλήτων σε μερικά από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη.
Λίγα λόγια για την Messaritis Ανανεώσιμες
Η Messaritis Ανανεώσιμες αποτελεί μέρος του ομίλου εταιριών MESSARITIS, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας από το 1955. Εξειδικεύεται στην κατασκευή, λειτουργία & συντήρηση Φωτοβολταϊκών σταθμών με αδιάλειπτη παρουσία  από το 2007.
Έχει αδειοδοτήσει, μελετήσει και κατασκευάσει μέχρι σήμερα πάνω από 50 έργα, καθώς επίσης παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης σε περισσότερους από 150 Φ/Β σταθμούς και σε πάνω από 25 νομούς πανελλαδικά. Η εταιρία παραμένει διαχρονικά πιστή στις αξίες της προσφέροντας υπηρεσίες που διακρίνονται για τον υψηλό βαθμό εξυπηρέτησης, την τεχνική υπεροχή και την καινοτομία.