Θα μπορούσε η παραγωγή πράσινης ενέργειας να συνδυαστεί με τη δέσμευση και αποθήκευση CO₂, πετυχαίνοντας διπλό όφελος; Η απάντηση γέρνει προς τη θετική κατεύθυνση, αν λάβουμε υπόψη ότι πριν λίγες μέρες η SBM Offshore και η Ocean-Power υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία σε έναν πλωτό κόμβο παραγωγής ενέργειας με δέσμευση και αποθήκευση CO₂.
Οι δύο εταιρείες στοχεύουν στην αξιολόγηση των τεχνικών δυνατοτήτων και της εμπορικής σκοπιμότητας μιας τέτοιας εφαρμογής, σε πρώτη φάση, αποκλειστικά για τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα και την υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Β. Θάλασσα.
Το project θα βασιστεί στην ιδέα «BluePowerHub» της Ocean-Power, η οποίαπαράγει ηλεκτρική ενέργεια στην ανοικτή θάλασσα χρησιμοποιώντας αεριοστρόβιλους σε συνδυασμό με δέσμευση καιαποθήκευση άνθρακα για τη μείωση των εκπομπών CO₂.
Ειδικότερα, οι πλωτές μονάδες της Ocean-Power μπορούν να έχουν ισχύ από200 MW έως 250 MW. Η ενέργεια θα παρέχεται στις κοντινές πλατφόρμες για την υπεράκτια έκδοση και στο δίκτυο παράκτια.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται με βάση σταθμούς συνδυασμένου κύκλου (αεριοστρόβιλοι και ατμοστρόβιλοι). Η δέσμευση CO₂ θα γίνεται από την εξάτμιση και θα εγχέεται απευθείας σε έναν κοντινό γεωλογικό σχηματισμό, σε αγωγό ή θα υγροποιείται και θα μεταφέρεται με σκάφος για χρήση ή μόνιμη αποθήκευση.
Σύμφωνα με την SBM Offshore, ο κόμβος θα μπορούσε να στείλει ενέργεια σευπεράκτιες υποδομές μέσω υποβρύχιων καλωδίων με ελάχιστες επιπτώσεις στο εθνικό δίκτυο, εξισορροπώντας ταυτόχρονα την ικανότητα αιολικής ενέργειας σε μια αμφίδρομη δομή μεταφοράς.
Μια λύση με το «βλέμμα» στο net–zero
Ο συνδυασμός της κορυφαίας υπεράκτιας εμπειρίας της SBM Offshore και της ανάπτυξης τεχνικών ιδεών της Ocean-Power ανοίγει την πόρτα σε πιθανές κοινές πρωτοβουλίες επιχειρηματικής ανάπτυξης στην περιοχή.
Μέσω αυτής της συνεργασίας, οι εταιρείες θα επιδιώξουν την περαιτέρω απαλλαγή της υπεράκτιας παραγωγής ενέργειας από τον άνθρακα και θα συμβάλουν συγκεκριμένα στις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου του net-zero.
Ο Olivier Icyk, Chief Business Officer της SBM Offshore, σχολίασε:
«Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας εταιρικής σχέσης σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για την υποστήριξη των παγκόσμιων προσπαθειών απαλλαγής από τον άνθρακα στη βιομηχανία μας. Αυτή η ευκαιρία αξιοποιεί τα δυνατά σημεία και των δύο μερών και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Ocean–Power, έναν νέο παίκτη του οποίου η ανάπτυξη συμπληρώνει την κορυφαία τεχνογνωσία μας σε λύσεις πλωτής ενέργειας».
Από την πλευρά του, ο ErlingRonglan,Διευθύνων Σύμβουλος της Ocean–Power, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δημιουργούμε μια νέα συνεργασία με την SBMOffshore, έναν κορυφαίο πάροχο υπεράκτιας τεχνολογίας. Ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας και των δύο εταιρειών θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον εξηλεκτρισμό της υφαλοκρηπίδας χωρίς να επιβαρύνονται τα εθνικά δίκτυα. Με τη συμφωνία αυτή, θα επιταχύνουμε την πορεία μας προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών CO₂ έως το 2030».