Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να συμβασιοποιηθεί το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, γεγονός που θα δώσει τέλος σε ένα σήριαλ τεσσάρων ετών.
Η διαδικασία των υπογραφών μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και του Δημοσίου διαδέχεται τη θετική αξιολόγηση της Eurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη σύμβαση ΣΔΙΤ απορριμμάτων Σερρών, γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη συμβολή των συγκεκριμένων έργων στην οικονομία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Εκτός χρέους και ελλείμματος
Ο ρυθμός υλοποίησης του έργου Σερρών, προϋπολογισμού 36,2 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από έναν περίπου χρόνο, όπως και η σωστή κατανομής κινδύνου οδήγησαν, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στη θετική αξιολόγηση από τη Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ.
Το έργο, που υλοποιείται από την κοινοπραξία εταιρειών Archirodon-Intrakat και Envitec, περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ετήσιας δυναμικότητας 63.000 τόνων που θα διαχειρίζεται το σύνολο των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων του Νομού Σερρών.
Θετικές αξιολογήσεις συνοδεύουν το ΣΔΙΤ Ηπείρου που υλοποιείται με ρυθμούς-εξπρές με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η μονάδα που υλοποιεί η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επεξεργάζεται ετησίως, 105.000 τόνους απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η μονάδα θα τεθεί επίσημα σε λειτουργία στις 21 Ιανουαρίου 2019, δηλαδή σε 341 ημέρες από την έναρξη της κατασκευής.
Αλλά και το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που έχει ολοκληρωθεί και επεξεργάζεται 120.000 τόνους απορριμμάτων, ετησίως, έχει μηδενικό αποτύπωμα στο χρέος και το έλλειμμα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016, μετά την αυστηροποίηση των κανόνων της Eurostat σχετικά με την αντιμετώπιση, σε επίπεδο ένταξης ή μη στον ισολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης, του κόστους έργων που υλοποιούνται με τη συμμετοχή ιδιωτικού – δημόσιου τομέα, είχε εξεταστεί και η ταξινόμηση των ΣΔΙΤ στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου και λόγω και της υλοποίησης βάσει χρονοδιαγράμματος των συγκεκριμένων έργων, αυτά δεν συμβάλουν στην περαιτέρω διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους.
Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου
Η αναμενόμενη, έως το τέλος Ιουνίου, συμβασιοποίηση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου θα σημάνει την έναρξη μίας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Το έργο, δυναμικότητας 200.000 τόνων, περιλαμβάνει την κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων και την μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ.
Για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων αυτών υπολογίζεται ότι απαιτούνται 24 μήνες, ενώ 10 μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων. Η χρηματοδότηση, θα προέλθει από τη συμβολή του Δημοσίου (μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020), τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια.

Γράφει ο Δημήτρης Δελεβέγκος – Πηγή: www.capital.gr