Το πιλοτικό έργο διάρκειας 1 έτους, αφορά «προσφορά “έξυπνων” υπηρεσιών σε συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου της πόλης των Τρικάλων».

Tο συγκεκριμένο project προσφέρουν και υλοποιούν χωρίς κόστος για τον Δήμο οι εταιρίες «SiEBEN ΕΠΕ», «Space Hellas S.A.», «Cisco International Limited», «Β. Καυκας Α.Ε.» & «OTS Α.Ε.».

Σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή, «αξιολογήθηκε θετικά η εν λόγω πρόταση» και «προτίθεται να υπογράψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο εκτός από τον ίδιο και τις εταιρείες θα συμμετέχει και η Δημοτική Επιχείρηση e-Trikala Αναπτυξιακή Ο.Τ.Α. A.E., ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα επιτυχούς υλοποίησης του πιλοτικού έργου (σε όρους χρόνου και τήρησης προδιαγραφών και όρων) και να κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματά του. Από την προτεινόμενη προγραμματική συμφωνία εκτιμάται ότι θα σημαντικά προκύψουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη λόγω των προτεινόμενων».
Η προτεινόμενη συνεργασία, αφορά «Έξυπνη στάθμευση», «Έξυπνο φωτισμό» , «Ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο» και «Συλλογή και ανάλυση δεδομένων και λύσεων εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων.

Το έργο περιλαμβάνει:

Εξοπλισμό Ασύρματου Ευρυζωνικού Δικτύου (μέγιστος αριθμός 30 access points (ανάλογα με τον επιτόπιο έλεγχο), ενεργού εξοπλισμού, καλωδιώσεων και λογισμικού διαχείρισης και παρακολούθησης).
Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού (24 φωτιστικά σώματα, με 12 ελεγκτές και λογισμικού διαχείρισης και παρακολούθησης) στην οδό Όθωνος, από την οδό Βασ. Όλγας έως την οδό Γαριβάλδη.
Σύστημα Έξυπνης Στάθμευσης μέγιστος αριθμός 30 υπόγειων αισθητήρων, σε ισάριθμες θέσεις στάθμευσης, ενός σημείων ελέγχου του δικτύου (controller), 1 κάμερα ελέγχου ελευθέρων θέσεων στάθμευσης και κίνησης, εφαρμογής (mobile application) για την ενημέρωση των οδηγών/χρηστών (πολίτες) για την διαθεσιμότητα των θέσεων στάθμευσης και πληρωμής σε περίπτωση στάθμευσης και δημοτικών αστυνομικών για την ενημέρωση παράνομα σταθμευμένων οχημάτων (είτε η πληρωμή είναι ληξιπρόθεσμη, είτε δεν έχει πραγματοποιηθεί πληρωμή), καθώς και λογισμικού διαχείρισης και παρακολούθησης) των παρεχόμενων θέσεων στάθμευσης για τον φορέα. Το σύστημα θα καλύψει την οδό Όθωνος, από την Βασ. Όλγας έως την οδό Γαριβάλδη.
Τους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας του συστήματος έξυπνης στάθμευσης δεν θα υπάρξουν πραγματικές πληρωμές, αλλά η εν λόγω περίοδος θα λειτουργήσει ως μεταβατικό χρονικό διάστημα εκπαίδευσης και εξοικείωσης των χρηστών. Ως εκ τούτου θα παρέχεται από τον εταίρο που είναι υπεύθυνος για τα συναφή με τη στάθμευση λογισμικά, η αντίστοιχη περίοδος εγγύησης καλής λειτουργίας (6 μήνες). Με το πέρας του 6μήνου θα ενεργοποιηθεί το σύστημα των πληρωμών για το σύνολο των θέσεων στάθμευσης που ελέγχονται με τεχνολογικά μέσα, και στο μεσοδιάστημα θα συμφωνηθεί το μοντέλο απόδοσης των εισπραχθέντων χρημάτων μεταξύ του Δήμου και των εταιριών.
Λογισμικό Ανάλυσης κυκλοφοριακών δεδομένων μέσω καμερών. Η κάμερα ελέγχου κίνησης εφαρμόζει την τεχνολογία video analytics με την οποία ελέγχεται η διαθεσιμότητα στάθμευσης, η αποτροπή του παράνομου παρκαρίσματος σε ευαίσθητες περιοχές (λ.χ. θέσεις αναπήρων, διασταυρώσεις πεζών, διπλοπαρκαρίσματα) και η συμμόρφωση με τυχόν σύστημα χρέωσης της στάθμευσης, με προστασία των προσωπικών δεδομένων, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι κάμερες τοποθετούνται επάνω στις κολώνες ηλεκτροφωτισμού και κάθε κάμερα ελέγχει περισσότερες θέσεις στάθμευσης. Δεν γίνεται καμία καταγραφή ούτε αναγνώριση ατόμων. Θα ζητηθεί η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών (δύο αισθητήρες μέτρησης της ποιότητας του αέρα που θα τοποθετηθούν στην περιοχή που αναφέραμε στο 2, εξοπλισμός βάσης για τη συλλογή δεδομένων από τους αισθητήρες, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών για τη συλλογή των δεδομένων, λογισμικό ανάλυσης δεδομένων και συγκριτικής αξιολόγησης).
Έξυπνη και Διασυνδεδεμένη Ψηφιακή Πλατφόρμα της Cisco για Έξυπνες Πόλεις (Cisco Smart+Connected Digital Platform – CDP). Η εν λόγω πλατφόρμα προσφέρεται σαν cloud υπηρεσία. Τα επιμέρους υποσυστήματα θα διασυνδεθούν ασύρματα/ενσύρματα με την κεντρική πλατφόρμα.
Λογισμικό καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων του ασύρματου δικτύου γνώμονα την αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών και των επισκεπτών αλλά και των επιχειρήσεων. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα ανήκουν στο Δήμο, θα αναλύονται για τους σκοπούς του έργου και τα αποτελέσματα θα ανήκουν στο Δήμο. Λογισμικό που θα μπορεί να ενημερώσει τους πολίτες και να τους διευκολύνει να απολαμβάνουν τον χρόνο τους στην πόλη. Δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων από τις τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής, με σκοπό την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της αγοραστικής κίνησης.
Σύστημα τηλε-φροντίδας (σετ οργάνων τηλε-παρακολούθησης πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και έχουν ενταχθεί στις κοινωνικές δομές του Δήμου, λογισμικό Φακέλου Υγείας των συμμετεχόντων). Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα ανήκουν στο Δήμο, θα αναλύονται για τους σκοπούς του έργου και τα αποτελέσματα θα ανήκουν στο Δήμο.

Πηγή: www.securnet.gr