Η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ και μετά από την έναρξη κατασκευής του σημαντικότερου έργου της ΜΕΑ Ηπείρου μέσω ΣΔΙΤ, προχωρά και την κατασκευή των συνοδών έργων των 8 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ηπείρου.
Πρόκειται για τους: Σ.Μ.Α. Ιωαννίνων, Σ.Μ.Α. Ζίτσας, Σ.Μ.Α. Πωγωνίου και Σ.Μ.Α. Μετσόβου της Π.Ε Ιωαννίνων, Σ.Μ.Α Άρτας και Σ.Μ.Α. Γ. Καραΐσκάκη της Π.Ε Άρτας, Σ.Μ.Α. Ηγουμενίτσας της Π.Ε Θεσπρωτίας, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό του Σ.Μ.Α Πρέβεζας της Π.Ε Πρέβεζας. Οι 8 Σ.Μ.Α. Ηπείρου θα εξυπηρετήσουν τους αντίστοιχους Δήμους ώστε να μεταφέρουν με οικονομικά βέλτιστο τρόπο τα υπολειμματικά σύμμεικτα προς την ΜΕΑ Ηπείρου για επεξεργασία και παραλαβή μικρού υπολείμματος για ταφή στους ΧΥΤΥ.
Οι εν λόγω Σ.Μ.Α. έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν αδειοδοτηθεί και ωριμάσει πλήρως, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δημοπράτησης του εξοπλισμού (μεταλλικές χοάνες, οχήματα Σ.Μ.Α., containers) καθώς και διαδικασίες δημοπράτησης των κατασκευαστικών έργων για την πλειοψηφία των ΣΜΑ, ώστε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εντός του 2018 να ξεκινήσει η κατασκευή τους.
Η ΕΠΤΑ ΑΕ Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων, ανέλαβε Τεχνικός Σύμβουλος του έργου στο πλαίσιο της ένταξης του στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ώστε το έργο να εκτελεστεί σύμφωνα με το εγκριθέν οικονομικό και φυσικό αντικείμενο καθώς και το χρονοδιάγραμμα.