Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Κασαπίδη η ένταξη της Πράξης«Ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου», συνολικού προϋπολογισμού22.865.607,55 €,εκ του οποίου η Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε12.817.495,17 €,που αφορά στη χρηματοδότησηδικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, από τοΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, του ΕΣΠΑ.
Δικαιούχοιτης Πράξης είναι η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία,η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών.
Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των δημόσιων κτηρίων (Νοσοκομεία και Μονάδες Υγείας, σχολεία και λοιπές εγκαταστάσεις), των εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών, καθώς και των οικιακών καταναλωτών, σε Καστοριά, Μανιάκους, Άργος Ορεστικό και των Γρεβενά, με στόχοτη μείωση της εξάρτησης της Περιφέρειας από το πετρέλαιο, με τη διείσδυση του φυσικού αερίου μέσω της αξιοποίησης της διέλευσης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) από τη Δυτική Μακεδονία.
Κατά την υλοποίηση της Πράξης προβλέπεται η κατασκευή δικτύου μήκους περίπου 153 χιλιομέτρων και 4 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης, προμήθεια των απαραίτητων υλικών, καθώς και αρχαιολογική επίβλεψη σε σημεία και περιοχές που θα υποδείξουν οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί από τον αγωγό ΤΑΡ μέσω εξόδου που θα κατασκευαστεί στη θέση Πορειά και στη συνέχεια θα κατασκευαστεί το δίκτυο Μέσης Πίεσης που θα τροφοδοτήσει τις πόλεις της Καστοριάς, των Μανιάκων και του Άργους Ορεστικού.
Η πόλη των Γρεβενών θα τροφοδοτηθεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο που θα παραλαμβάνεται από σταθμό συμπίεσης που θα κατασκευαστεί επίσης στην θέση Πορειά.
Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων αστικών δικτύων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, καλύπτοντας σε πρώτη φάση τους εγγύτερους «μη ενεργειακούς» οικισμούς στον TAP που διέρχεται από τη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά, Μανιάκοι, Άργος Ορεστικό, Γρεβενά).
Από τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου της ανάπτυξης των συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου που ανέρχεται σε περίπου 22,8 εκ. ευρώ, το ποσό των 12,8 εκ. ευρώ αποτελεί τηΔημόσια Δαπάνη και καλύπτεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας ΔυτικήςΜακεδονίας 2014-2020,με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου (ΕΤΠΑ) καιΕθνικών Πόρων.