Η δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί το εργαλείο εφαρμογής της περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Φυλής, με στόχο την ενεργειακή αυτοτέλεια και την καταπολέμηση του ενεργειακού αποκλεισμού.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο Δήμος Φυλής γίνεται παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές, την οποία θα διαθέσει με κοινωνικά κριτήρια, στα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη.
Εισηγούμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 19 Ιουνίου 2018 το θέμα της δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς είπε ότι πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο που θα διαχειριστεί την ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα παραχθεί από τα φωτοβολταϊκά που θα τοποθετηθούν στο αποκαταστημένο τμήμα της Χωματερής.
Από την ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 1 MW που θα παραχθεί θα τροφοδοτηθούν, σε πρώτη φάση, 500 νοικοκυριά του Δήμου Φυλής, τα οποία θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια από την Κοινωνική Υπηρεσία, τόνισε ο Δήμαρχος Φυλής. Υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό είχε τεθεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος, στις 7 Μαρτίου 2018, με αφετηρία το Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Αττικής, στην Ελευσίνα, το Δεκέμβριο του 2017.
Ο Χρήστος Παππούς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων Ενεργειακών Κοινοτήτων, ώστε να παραχθεί η ηλεκτρική ενέργεια που θα διασφαλίσει την ενεργειακή αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής.
Αναφέρθηκε ακόμα στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Άνω Λιόσια – Ζεφύρι και Φυλή, που προβλέπουν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτίρια και λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας τύπου led στο δίκτυο δημοτικού φωτισμού.