Τόσο από πλευράς κλίματος όσο και από πλευράς ουσίας, οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τα ενεργειακά κύλησαν χωρίς προβλήματα, με την κυβέρνηση να επιτυγχάνει το βασικό και άμεσο ζητούμενό της, που δεν ήταν άλλο από την συναίνεση για άμεση κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Αν και αρχικά η στάση των εκπροσώπων, δε φάνηκε να είναι αρκετά δεκτική, εντούτοις έγινε αποδεκτή η ελληνική απόφαση και πλέον απομένει να τεκμηριωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αντικατάσταση των δημοπρασιών με επίσπευση ορισμένων διαδικασιών (αγορά forward) του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς (target model). Κατά πληροφορίες, η σχετική τροπολογία για την κατάργηση των δημοπρασιών θα κατατεθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως, η γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά στις ενεργειακές εκκρεμότητες, αποτυπώνεται στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της απολιγνιτοποίησης.
Εκεί λοιπόν η στρατηγική της ελληνικής πλευράς ήταν να βγει πιο μπροστά από την Ευρωπαϊκή πολιτική για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και του λιγνίτη, με τη δέσμευση του πρωθυπουργού για πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028.
Η συγκεκριμένη δέσμευση βοήθησε ώστε να βελτιωθεί γενικότερα το κλίμα των συζητήσεων και ταυτόχρονα να αμβλυνθούν ενδεχόμενες πιέσεις για το θέμα της ισότιμης πρόσβασης τρίτων στο καύσιμο, το οποίο ούτως ή άλλως θα αποσυρθεί από το εγχώριο ενεργειακό μείγμα σε διάστημα 9 ετών από σήμερα.
Με το ίδιο σκεπτικό λειτούργησε η κυβέρνηση και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων: η πρόθεση να επεκταθεί η πώληση συμμετοχών του δημοσίου πχ στη ΔΕΠΑ όχι μόνο στην εμπορία αλλά και στα δίκτυα, έγινε δεκτή θετικά από πλευράς θεσμών.
Για τη ΔΕΠΑ μάλιστα έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει εντός του Οκτωβρίου στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα οριστικοποιεί το σχήμα της πώλησης.
Σε ό,τι αφορά στα ΕΛΠΕ, από πλευράς θεσμών το μήνυμα ήταν θετικό ώστε να προχωρήσει όποια λύση πώλησης κριθεί ως προσφορότερη, ακόμη και μέσω χρηματιστηρίου.
Η κυβέρνηση πάντως δεν έχει ακόμη καταλήξει, αναμένοντας την πλευρά του άλλου βασικού μετόχου (όμιλος Λάτση) να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Θετική τέλος, ήταν η ανταπόκριση των θεσμών στην επιλογή της πώλησης μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της διάσωσης της ΔΕΗ.