Σχεδόν 1 δισ. ευρώ έκαστος θα επενδύσουν πέντε ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί στην κατασκευή του δεύτερου σκέλους του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα.

Το συνολικό κόστος του αγωγού ανέρχεται σε 9,5 δισ. ευρώ και οι ενεργειακές Shell, Engie, OMV, Wintershall και Uniper θα «βάλουν» το μισό ποσό και η Gazprom το εναπομένον ποσό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, η χρηματοδότηση θα γίνει με τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων από τους «συνεργάτες» του project, όπως χαρακτηρίζονται οι εταιρείες, μετά την απόρριψη της κοινοπραξίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το project έχει δεχτεί έντονη κριτική από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ανησυχούν ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Το έργο είναι μήκους 1.220 χλμ., με χωρητικότητα 55 δισ. κ.μ. ετησίως. Ο αγωγός Nord Stream 2 θα κατασκευαστεί δίπλα στον Nord Stream 1, που ήδη μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Με τον δεύτερο αγωγό, η ρωσική Gazprom θα διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μεταφέρει στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατασκευή του δεύτερου αγωγού θα ξεκινήσει το 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Πηγή: www.newmoney.gr