Την πρώτη φάση των έργων αποκατάστασης οδικών υποδομών στην Αλβανία, η οποία αφορούσε την αναβάθμιση οδών μήκους περίπου 58 χιλιομέτρων, την κατασκευή δύο νέων γεφυρών και την ανακαίνιση άλλων 40, ολοκλήρωσε στο τέλος του 2016 o Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG). Οι εργασίες, που υλοποιήθηκαν από την κοινοπραξία των εταιρειών Gener 2 Sh.p.K και Sicilsaldo S.p.A., διήρκεσαν ενάμιση χρόνο, ενώ το έργο θα διευκολύνει τη μεταφορά σωληναγωγών και εξοπλισμού, απαραίτητου για τις εργασίες κατασκευής του αγωγού.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΑP AG, το έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη γειτονικών τοπικών κοινοτήτων και επιχειρήσεων στις περιοχές της Κορυτσάς, του Μπεράτ και του Φιέρι. Περίπου 200.000 άνθρωποι θα επωφεληθούν από τις αναβαθμισμένες υποδομές. “Οι εργασίες σχεδιάστηκαν ώστε να έχουν τον ελάχιστο αντίκτυπο στο περιβάλλον και τις κοινωνίες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. Περισσότεροι από 600 εργάτες απασχολήθηκαν κατά τη διαδικασία, 99% των οποίων ήταν Αλβανοί” υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Με αφορμή τις εργασίες, ο διευθυντής Έργου του TAP για την Αλβανία, Καρλ Ρόμπερτς (Karl Roberts), δήλωσε: «Παρά τη σύνθετη και δύσκολη μορφολογία, με ανυψώσεις που έπρεπε να γίνουν ακόμη και στα 1.800 μέτρα, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν εντός χρονοδιαγράμματος, εντός προϋπολογισμού και πρωτίστως σύμφωνα με τις πιο υψηλές προδιαγραφές». Ο ίδιος εξέφρασε την υπερηφάνεια του για το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην Αλβανία, ενισχύθηκαν γέφυρες χωρίς να διακοπεί η οδική κυκλοφορία, ενώ λατομεία και χώροι απόρριψης φυσικών υλών αποκαταστάθηκαν σύμφωνα με τις πιο απαιτητικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές «και ελήφθη τόση μέριμνα για τη διαφύλαξη, επίβλεψη και διάσωση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς». Η δεύτερη φάση οδικών αναβαθμίσεων, η οποία αφορά σε περίπου 120 χλμ. οδών, θα εκτελεστεί από τη Spiecapag, ανάδοχο του TAP για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή του αγωγού.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο ΤΑp, μήκους περίπου 878 χιλιομέτρων, θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020. Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr