Ο Δήμος Νάουσας είναι μια πόλη που βρίσκεται στην περιοχή της Ημαθίας, στη βορειοδυτική Ελλάδα, γνωστή για τις ιστορικές τουριστικές τοποθεσίες και τους διάσημους αμπελώνες της. Η τοπική δημοτική επιχείρηση ύδρευσης είναι υπεύθυνη για την αδιάλειπτη παροχής καθαρού και ασφαλούς νερού στους πολίτες της για οικιακή και εμπορική χρήση.
Η ΑΒΒ Α.Ε. επιλέχθηκε μέσω δημόσιου διαγωνισμού για την αναβάθμιση των κρίσιμων υποδομών του δικτύου ύδρευσης της πόλης, καθώς οι αποτελεσματικές υποδομές είναι θεμελιώδους σημασίας για τους πολίτες της.

«Το δίκτυο ύδρευσης πρέπει να παρέχει την αναγκαία ποσότητα και ποιότητα νερού σε περισσότερους από 20.000 κατοίκους», δήλωσε ο κ. Νικόλας Καρανικόλας, Δήμαρχος Νάουσας. «Οι προηγμένες τεχνολογικά λύσεις της ΑΒΒ μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε το υδατικό ισοζύγιο στο δίκτυο ύδρευσης, παρέχοντας ταυτόχρονα ποιοτικό νερό στους πολίτες μας με προσιτό κόστος».
Η σωστή χρήση της τεχνολογίας και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών μέσω του αυτοματισμού αξιοποιούν  σωστά κάθε σταγόνα νερού
Τον Ιούνιο του 2021, η ΑΒΒ κρίθηκε ανάδοχος στον δημόσιο διαγωνισμό για την υποστήριξη των προσπαθειών του Δήμου Νάουσας στην αναβάθμιση των κρίσιμων υποδομών ύδρευσης της πόλης. Στο πλαίσιο της προμήθειας, η ΑΒΒ εξασφάλισε την εγκατάσταση του κεντρικού συστήματος εποπτείας και τηλεχειρισμού για την παρακολούθηση του υδατικού ισοζυγίου για το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης, χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητικά παροχόμετρα (μπαταρίας Aquamaster4 και ρεύματος WaterMaster) και το ABB Ability™ Symphony® Plus ως σύστημα ελέγχου (DCS).

«Τα ηλεκτρομαγνητικά παροχόμετρα της ΑΒΒ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση παροχής νερού σε πραγματικό χρόνο, καθώς επίσης και να υποστηρίξουν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης νερού με μεγαλύτερη ακρίβεια, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κόκκοτος, Γενικός Διευθυντής Τομέα Βιομηχανικού Αυτοματισμού της ABB Α.Ε.
Για να βελτιωθεί η απόδοση των αντλιών που συμβάλλουν στη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης, εγκαταστάθηκε ο προγραμματιζόμενος λογικός ελεγκτής ΑΒΒ PLC AC500 και οι ρυθμιστές στροφών ΑΒΒ ACQ580, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες άντλησης και ελέγχου των αντλιών, εξασφαλίζοντας παράλληλα την βέλτιστη ενεργειακή απόδοση. Το σύστημα ελέγχου Ability™ Symphony® Plus έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία μέσω του αυτοματισμού της λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών ύδρευσης.

«Το έργο αυτό επιτρέπει τον εκσυγχρονισμό και τη άμεση παρακολούθηση της πληροφορίας που παρέχεται από και προς το δίκτυο ύδρευσης, υποστηρίζοντας την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη παροχή ποιοτικού νερού στους πολίτες του Δήμου», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Κόκκοτος.
Ασφαλείς, έξυπνες και βιώσιμες λύσεις σε όλο τον κύκλο του νερού
Με το έργο αυτό, η ΑΒΒ έδωσε την δυνατότητα στο Δήμο Νάουσας να ελέγχει αποτελεσματικά το ισοζύγιο νερού στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης, παρακολουθώντας τη ροή και την πίεση του νερού. Επιπλέον, με την παρακολούθηση του επιπέδου χλωρίου, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα του παρεχόμενου πόσιμου νερού, καθιστώντας παράλληλα το δίκτυο ύδρευσης πιο ανθεκτικό.

«Η επιτυχής προμήθεια και παράδοση του έργου αυτού ώθησαν τον Δήμο Νάουσας να μας δώσει υψηλή τεχνική αξιολόγηση και τελική ανάθεση μέσω νέου διαγωνισμού του νέου έργου τηλεμετρίας/τηλε-ελέγχου, με αντικείμενο την ψηφιοποίηση του συνολικού συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου, επιτρέποντας την παρακολούθηση και έλεγχο των διαρροών», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Κόκκοτος. «Με το νέο αυτό έργο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πόλη της Νάουσας και τους κατοίκους της».