Mέχρι το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ, σε ώρες αιχμής, θα παράγεται από τον ήλιο ενώ η χρήση άνθρακα θα τερματιστεί πλήρως το 2026.
Το Υπουργείο Ενέργειας της γειτονικής χώρας, παρουσίασε ένα σχέδιο 80 δισεκατομμυρίων σέκελ (22,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για αύξηση της χρήσης της ηλιακής ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς ο πληθυσμός και η ενεργειακή ζήτηση της χώρας πρόκειται να αυξηθούν.
Στο τέλος του περασμένου έτους, το Ισραήλ παρήγαγε μόλις το 5% της ηλεκτρικής του ενέργειας από ηλιακή ενέργεια. Περίπου το 64% προήλθε από φυσικό αέριο και το υπόλοιπο από άνθρακα.
Ο νέος στόχος, δήλωσε ο Yπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz, είναι να αυξηθεί η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στο 30% έως το 2030, ή περίπου 16.000 μεγαβάτ.
Στις ώρες αιχμής, περισσότερο από το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ θα παράγεται από τον ήλιο, σύμφωνα με το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Παράλληλα, ο άνθρακας θα καταργηθεί πλήρως έως το 2026.
Ο Υπουργός είπε ότι τα περισσότερα χρήματα θα διατεθούν σε εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας που θα κατασκευαστούν από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης θα αναβαθμιστεί το εθνικό δίκτυο ενέργειας και θα γίνουν επενδύσεις σε αποθήκευση. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 93% σε σύγκριση με το 2015.