Μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2019, αναμένεται να υπογραφούν οι συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου μέσω του αγωγού IGB, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της κοινοπραξίας, Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο στο αζέρικο πρακτορείο Trend.
«Η εταιρεία σκοπεύει να ολοκληρώσει την έγκριση του κώδικα δικτύου του IGB πριν τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς η διαδικασία περιλαμβάνει και δημόσια διαβούλευση.
Κατ’ επέκταση, η ολοκλήρωση των συμφωνιών μεταφοράς αναμένεται στα τέλη του α’ τριμήνου», ανέφερε σχετικά.
Την ίδια ώρα, η κ. Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι σήμερα οι περισσότερες διεργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή αναμένεται να ολοκληρωθούν στους προσεχείς μήνες. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι στις 8 Αυγούστου οι ρυθμιστές στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εξέδωσαν κοινή απόφαση με την οποία εξαιρείται ο IGB από τις διατάξεις του άρθρου 36 της κοινοτικής οδηγίας 2009/73/EC», τόνισε σχετικά.
Η ίδια πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση που ελήφθη επιβεβαιώνει τα μέτρα που ζήτησε η εταιρεία υλοποίησης του έργου στην κατατεθείσα αίτηση. 
Συγκεκριμένα:
  1. Απαλλαγή από τους κανόνες πρόσβασης τρίτων για τη χωρητικότητα που καταγράφηκε στο πλαίσιο της δοκιμής αγοράς (market test) που ολοκληρώθηκε.
  2. Απαλλαγή από το ρυθμιζόμενο τιμολόγιο για όλη τη χωρητικότητα του αγωγού για περίοδο 25 ετών.
  3. Απαλλαγή από τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό για περίοδο 25 ετών.
«Η εξαίρεση εγκαθιδρύει το ρυθμιστικό πλαίσιο του αγωγού και επιτρέπει στην εταιρεία να προετοιμάσει τον κώδικα δικτύου του IGB. Η υιοθέτηση του κώδικα και η έγκρισή του θα δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουμε με τις συμφωνίες μεταφοράς με τις εταιρείες που δέσμευσαν ποσότητες κατά το market test», σχολίασε.