Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός καινοτομίας κaι επιχειρηματικότητας τηςΕΥΑΘμε τη βράβευση της νικήτριας ερευνητικής ομάδας στο θέμα της αναζήτησης τεχνολογιών για την απομάκρυνση ρυπαντικού φορτίου από τα ανεπεξέργαστα λύματα, με δυνατότητα μάλιστα ενεργειακής αξιοποίησής του. Ο διαγωνισμός οργανώθηκε σε συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ και το MITEFGreece για την παροχή κινήτρων σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή ερευνητικές ομάδες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, το πρώτο βραβείο των €5.000 (με επιπλέον χρηματικό bonus 1.000 ευρώ) έλαβε, στο πλαίσιο εκδήλωσης στα κεντρικά γραφεία της EΥΑΘ, η τετραμελής ερευνητική ομάδα του Γ. Φυτιάνου «Envifyti», με την πιο ευέλικτη και λειτουργική πρόταση για τις ανάγκες της εγκατάστασης της EΥΑΘ. Στο θέμα: «Πώς μπορούμε να απομακρύνουμε φορτίο οργανικού άνθρακα από τα ανεπεξέργαστα λύματα που εισέρχονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) και, κατά δεύτερον, πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε ενεργειακά εντός της εγκατάστασης», η ομάδα του κ. Φυτιάνου προέταξε την ενσωμάτωση των προτεινόμενων τεχνολογιών στις υφιστάμενες υποδομές της ΕΕΛΘ, έδωσε βαρύτητα στο χαμηλό επενδυτικό και λειτουργικό κόστος και έλαβε υπόψη τους χωρικούς περιορισμούς της εγκατάστασης. Επίσης, ανέδειξε τρόπους για την αξιοποίηση του ανακτώμενου οργανικού φορτίου με σκοπό την παραγωγή βιοαερίου, εξυπηρετώντας και τον δεύτερο «πράσινο» στόχο της θεματικής αυτής του διαγωνισμού.
«Ο διαγωνισμός αυτός εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για σταδιακή εναρμόνιση με τις αρχές της ‘Πράσινης Συμφωνίας’ της Ε.Ε. και την αυστηροποίηση των όρων συλλογής και επεξεργασίας των λυμάτων. Η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας και η θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση διατρέχουν αυτήν τη στρατηγική, όπως και όλο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας. Παράλληλα, ο διαγωνισμός αυτός ήταν άλλη μια ευκαιρία να αναδείξουμε το έργο ερευνητικών ομάδων ή επιχειρήσεων, ενισχύοντας στην πόλη μας -και όχι μόνο- το οικοσύστημα της επιχειρηματικής καινοτομίας», δήλωσε ο πρόεδρος της EΥΑΘ, κ. Άγις Παπαδόπουλος, που συντόνισε τον διαγωνισμό ως μέλος του Δικτύου Καινοτομίας της ΕΕΣΥΠ.
Από την πλευρά του MITEF Greece, ο αντιπρόεδρός του Βασίλης Παπακωνσταντίνου ευχαρίστησε το Δίκτυο Καινοτομίας της ΕΕΣΥΠ και την EΥΑΘ«για την ευκαιρία που μας δώσατε να υλοποιήσουμε τον σκοπό αυτών των διαγωνισμών, που δεν είναι άλλος από το να βοηθήσει επιχειρήσεις σαν την EΥΑΘ και την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, τους ερευνητές, να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε πράγματα που είναι ενδιαφέροντα για την αγορά». Ο αντιπρόεδρος του MITEF Greece παρουσίασε τη λογική των «incentive prize competitions, διαγωνισμών που περιλαμβάνουν ένα αρκετά καλά δομημένο πρόβλημα και αφήνουν τους συμμετέχοντες να βρουν λύσεις», συνδέοντας το ακαδημαϊκό περιβάλλον με τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Γιώργος Φυτιάνος, επικεφαλής της βραβευθείσας ομάδας «Envifyti», επισήμανε:
«Καταφέραμε, με μια μικρή σχετικά παρέμβαση, να μπορούμε να ανακτήσουμε χρήσιμα προϊόντα και να αυξήσουμε το ενεργειακό όφελος σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων». Ο Πέτρος Σαμαράς επισήμανε ότι «τέτοια εγχειρήματα μας επιτρέπουν να ξεφύγουμε από την κλίμακα του εργαστηρίου, να πάμε σε κάτι πιο εφαρμοσμένο και μάλιστα για ένα θέμα που ‘καίει’ αυτήν την περίοδο, την ανάκτηση υλικών και ενέργειας από τα απόβλητα». Οι άλλοι δύο βραβευθέντες, Μάνος Τζιώλας και Γιάννης Λεμονίδης, εξήραν τη σημασία της κυκλικής οικονομίας, της ποσοτικοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυρίως της ομαδικής δουλειάς.
Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συμμετείχαν τρεις καθηγητές του ΑΠΘ και δύο εξειδικευμένα στελέχη της EΥΑΘ. Οι κριτές αξιολόγησαν τις υποβληθείσες προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών της EΥΑΘ, το χαμηλό επενδυτικό και λειτουργικό κόστος, το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και η ευελιξία των προτεινόμενων τεχνολογιών, κριτήρια τα οποία είχε θέσει εξαρχής η εταιρεία.
Στο πρώτο θεματικό – διαγωνιστικό πεδίο δεν αναδείχθηκε καμία πρόταση που να αντιμετωπίζει επαρκώς την πρόκληση που τέθηκε -σύμφωνα πάντα με τα κριτήρια και τις προσδοκίες που είχε θέσει η EΥΑΘ- και κατά συνέπεια δεν αναδείχθηκε νικητής.