Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της κατασκευής του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινητόδρομου στην Σουηδία, εν ονόματι «eRoadArlanda», σε μια διαδρομή μήκους 2,0χλμ., περίπου μεταξύ της Στοκχόλμης και του αεροδρομίου Arlanda, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο μεταφορών της χώρας.
Η Σουηδία στοχεύει να καταστεί ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, γεγονός που θα απαιτήσει μείωση 70% των εκπομπών από τον τομέα των μεταφορών. Μόλις επεκταθούν, οι ηλεκτρικοί αυτοκινητόδρομοι στη Σουηδία θα καταστήσουν ευκολότερη τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και θα διευκολύνουν την κατάργηση των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Το σύστημα λειτουργεί με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από μία εγκατεστημένη υπόγεια σιδηροτροχιά στο όχημα πάνω στο δρόμο, μέσω ενός εύκαμπτου βραχίονα φόρτισης που συνδέεται με το όχημα. Σε αρχικό στάδιο, ένα ειδικά τροποποιημένο ταχυδρομικό φορτηγό της PostNord θα ξεκινήσει τα δρομολόγια του σε αυτό το τμήμα, έπειτα από εκτεταμένες δοκιμές επί σειρά ετών.
 «Δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στην επιφάνεια», εξήγησε ο Guardian ο Hans Sall, διευθύνων σύμβουλος της eRoadArlanda. «Πέντε ή έξι εκατοστά κάτω από την επιφάνεια είναι η ηλεκτρική ενέργεια και αν πλημμυρίσει ο δρόμος, η στάθμη της ηλεκτρικής ενέργειας στην επιφάνεια είναι μόλις ένα βολτ που σημαίνει ότι οποιοσδήπoτε θα μπορούσε να περπατήσει σε αυτό ξυπόλητος», πρόσθεσε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.