Οκτώ νέα χρηματοδοτικά Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου, ευρέος φάσματος περιβαλλοντικών δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού έως 140 εκατ. ευρώ για το 2020, παρουσίασε σε ημερίδα του Ταμείου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε πλήθος αυτοδιοικητικών.
Στα εν λόγω προγράμματα, υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης και για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, η οποία αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ, με αποδέκτες τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, τα 8 Προγράμματα, όπως τα παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης, είναι τα εξής:
1) Χρηματοδότηση έως 60 εκατ. ευρώ για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή: Κοζάνη – Φλώρινα – Μεγαλόπολη
Το Πράσινο Ταμείο μέσα στο 2020 θα εκδώσει Πρόγραμμα για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, με εξασφαλισμένο πόρο 31,4 εκατ. ευρώ από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό, και περί τα 28 εκατ. ευρώ ως μερίδιο του Ταμείου από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων αερίων ρύπων που θα πραγματοποιηθούν μέσα 2020. Το εν λόγω πρόγραμμα θα αφορά τους δικαιούχους στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, δηλαδή την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός, «η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή θα συνδυαστεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης με 12 άξονες, ύψους 3,7 με 4,4 δις ευρώ, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους αλλά και με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Το Πράσινο Ταμείο συνεισφέρει και αυτό με ένα ποσό – ανάλογα με τις δυνατότητές του – και θα ενισχύει την απολιγνιτοποίηση κάθε χρόνο με νέα κονδύλια. Στόχος όλων μας είναι να χτίσουμε το μέλλον αυτών των περιοχών μετά τον λιγνίτη, δημιουργώντας νέες προοπτικές για όλους».
2) Πρόγραμμα Προστασίας και Αναβάθμισης Δασών – 10 εκατ. €
Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου και προβλέπει τις ακόλουθες δράσεις:
-
Αντιπυρική προστασία, διαχείριση και αναβάθμιση δασών και δασικών εκτάσεων.
-
Εκπόνηση δασοπονικών μελετών και σχετικά ερευνητικά προγράμματα.
-
Αποκατάσταση και αντιδιαβρωτική προστασία καμένων εκτάσεων.
-
Κατάρτιση, διόρθωση και διοικητικές διαδικασίες δασικών χαρτών.
-
Προστασία βιοτόπων άγριας πανίδας και χλωρίδας, βιοτόπων, καθώς και κάλυψη λειτουργικών αναγκών και προμηθειών όλων των Δασαρχείων της χώρας.