Οι Έλληνες φοιτητές – δημιουργοί του ηλεκτρικού οχήματος Πυρφόρος ΙΙ φαίνεται να πυροδότησαν την απόφαση του Έλον Μασκ να δημιουργήσει το κέντρο έρευνας κι ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο, το καινοτόμο ηλεκτρικό όχημα που κατασκεύασαν οι φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και που κέρδισε στον διαγωνισμό Shell Eco-Marathon ενέπνευσε την αμερικανική Tesla να φέρει το κέντρο αυτό στην Αθήνα ώστε να εκμεταλλευτεί και να προσελκύσει αντίστοιχα ταλέντα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, Αντώνη Κλαδά, επικεφαλής της ομάδας Προμηθέας που κατασκεύασε το καινοτόμο όχημα, το Πυρφόρος άνοιξε πολλές πόρτες σε Έλληνες μηχανικούς στο εξωτερικό. Μάλιστα ένας εκ των οποίων μεταπήδησε στα κεντρικά της Tesla στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κέντρο που ανοίγει η Tesla στον Δημόκριτο θα μπορούσε να προσελκύσει Έλληνες επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό και να ανασχέσει το brain drain.
«Αυτό θα ήταν πολύ καλά νέα για την ελληνική οικονομία» δήλωσε στο AFP. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε την κίνηση της Tesla. «Η στήριξη στην έρευνα και την καινοτομία παίζει βασικό ρόλο στην αναδιάρθρωση της παραγωγής» είπε χαρακτηριστικά τον Φεβρουάριο.
Βέβαια, όπως τονίζει το δημοσίευμα, η χώρα θα χρειαστεί πολύ περισσότερα για να ανακάμψει, δεδομένου του μεγέθους των προβλημάτων. Ο διευθυντής του Δημόκριτου, Γιώργος Νούνεσης, δηλώνει πάντως αισιόδοξος ότι η άφιξη της Tesla θα βοηθήσει τουλάχιστον ώστε να μπει η Ελλάδα στον χάρτη της παγκόσμιας καινοτομίας, το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη. Προς το παρόν, η Tesla αναμένεται να προσλάβει περίπου 40 μηχανικούς για να δουλέψουν στις ελληνικές εγκαταστάσεις της.

Πηγή: www.newmoney.gr