Τέσσερις στόχους για το 2017 θέτει η διοίκηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά την ανακοίνωση των ιστορικών ρεκόρ που πέτυχε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2016.
Αυτούς τους περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης, στη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, εκτιμώντας ακόμη καλύτερες επιδόσεις για το τέλος της χρονιάς.
Ειδικότερα, οι στόχοι αυτοί είναι:
1 Η επιτάχυνση των δραστηριοτήτων στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών με παγκόσμιας εμβέλειας οίκους.
2 Η διατήρηση της παραγωγής στα υψηλά επίπεδα του 2016.
3 Η συνέχιση της εφαρμογής των συμφωνιών προμήθειας πρώτων υλών.
4 Η ενίσχυση της θέσης στην εγχώρια και διεθνή εμπορία.
Ειδικότερα ως προς τον πρώτο στόχο, ο όμιλος των ΕΛΠΕ φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με πολυεθνικούς κολοσσούς στον χώρο της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, αναζητώντας συμμάχους σε άλλες περιοχές, πέραν των «οικοπέδων» που κέρδισε τα τελευταία χρόνια από διαγωνισμούς. Για τις άλλες περιοχές τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, επανεξετάζουν δεδομένα από παλιότερες σεισμικές έρευνες και είναι στη φάση που συζητούν πια επί συγκεκριμένων «οικοπέδων» με μεγάλους ξένους πετρελαϊκούς ομίλους. Σκοπός είναι η πρόκληση διαγωνισμών, ώστε να τα διεκδικήσουν για έρευνες.
Με Total και Edison
Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ ήδη έχουν επιλεχθεί μαζί με την Total και την Edison για το θαλάσσιο οικόπεδο «2» στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ ο ελληνικός όμιλος έχει κερδίσει μόνος του και τα οικόπεδα «1» και «10» στο Ιόνιο αλλά και τις χερσαίες περιοχές «Αρτα – Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος».
Στον «Πατραϊκό Κόλπο» προχωρούν μαζί με την Edison στα επόμενα βήματα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπου έχουν διαπιστωθεί αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Πάντως, τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος των ΕΛΠΕ για το 2016 συμπίπτουν με μία περίοδο κατά την οποία και η ελληνική οικονομία επιχειρεί τη στροφή προς την ανάπτυξη. Ο πρόεδρος του ομίλου, Ευστάθιος Τσοτσορός, έδωσε το στίγμα των επιδόσεων που συνοδεύονται από τρία ρεκόρ: «Το 2016 ήταν μια δημιουργική χρονιά, παρά το αβέβαιο και γεωπολιτικά ασταθές διεθνές περιβάλλον και τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση. Πετύχαμε τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του ομίλου», σημείωσε ο κ. Τσοτσορός και απαρίθμησε: «Ρεκόρ στην παραγωγή (14,8 εκατ. μετρικούς τόνους), στις εξαγωγές (8,6 εκατ. μετρικούς τόνους) και στα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη (329 εκατ. ευρώ)».
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η μείωση του δανεισμού και των υποχρεώσεων της εταιρείας:«Υλοποιήσαμε», είπε ο πρόεδρος του ομίλου, «το πρώτο στάδιο χρηματοοικονομικής εξυγίανσης και μειώσαμε τον δανεισμό και τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές κατά 1,2 δισ. ευρώ. Διευρύναμε τις διεθνείς συνεργασίες με κορυφαίους προμηθευτές και πελάτες. Βελτιώσαμε τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας.
Υιοθετήσαμε βέλτιστες πρακτικές διακυβέρνησης», πρόσθεσε για να καταλήξει στα μελλοντικά πλάνα των ΕΛΠΕ: «Τέλος, καταρτίζουμε το νέο πενταετές πρόγραμμα 2017-2021 ενεργειακού μετασχηματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης, οδικό χάρτη του oμίλου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού για το 2050».
Τα τρία ρεκόρ εποχών που πέτυχε ο όμιλος αφορούν στα καθαρά κέρδη του ομίλου για το 2016, τα οποία εκτοξεύτηκαν στα 329 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 είχαν διαμορφωθεί μόλις στα 45 εκατ. , ενώ το 2014 εμφάνισαν ζημιές 369 εκατ. Η ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία του ομίλου έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρά την υποχώρηση κατά 25% των διεθνών περιθωρίων διύλισης. Ετσι, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 836 εκατ. από 444 εκατ.
Το δεύτερο ρεκόρ είναι η παραγωγή των διυλιστηρίων του ομίλου. Το 2016 ανέβηκε κατά 16% και ανήλθε στα 14,8 εκατ. μετρικούς τόνους. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία των ΕΛΠΕ κι επιτεύχθηκε καθώς αξιοποιήθηκε πλήρως η υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων και οι επιλογές τροφοδοσίας, καταγράφοντας, μάλιστα, υπεραπόδοση σε σχέση με τα ενδεικτικά περιθώρια.
Το τρίτο ρεκόρ εποχών στις εξαγωγές. Ανήλθαν σε 8,6 εκατ. τόνους, που αντιπροσωπεύει το 56% των πωλήσεων. Θετικές επιδόσεις επίσης κατέγραψαν όλες οι δραστηριότητες του ομίλου, με τα πετροχημικά να αυξάνουν τη συνεισφορά τους στα 100 εκατ. ευρώ, επίσης με αυξημένη παραγωγή. Τα συγκρίσιμα EBITDA της εμπορίας διαμορφώθηκαν σε 100 εκατ., με τις περισσότερες θυγατρικές του ομίλου να επιτυγχάνουν αύξηση μεριδίων αγοράς όπυ δραστηριοποιούνται.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του 2016 ο όμιλος για δεύτερη συνεχή χρονιά πέτυχε ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές (συγκρίσιμα κέρδη EBITDA μείον επενδυτικές δαπάνες). Αυτές ήταν 605 εκατ. και είναι αυξημένες έναντι του 2015 (593 εκατ.) και ιδιαίτερα ανοδικές έναντι των ασθενικών ταμειακών ροών του 2014 (281 εκατ.) και του 2013 (66 εκατ.), συνεχίζοντας την πορεία βελτίωσης του Ισολογισμού του ομίλου.
Οι ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές και η ενίσχυση της θέσης των ΕΛΠΕ στη χρηματοπιστωτική αγορά, μετά και την πετυχημένη αναδιαπραγμάτευση και βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών των διάφορων δανείων και ομολόγων (debt covenants), έδωσαν τη δυνατότητα για μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 389 εκατ., ώστε να ανέλθει στο τέλος του 2016 στο ποσό των 2,842 δισ. ευρώ, με προφανείς τις θετικές συνέπειες για τον όμιλο τόσο στη χρηματοπιστωτική όσο και στην ευρύτερη αγορά. Κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσε η επιτυχής έκδοση νέου ομολόγου, πενταετούς διάρκειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 4,875%.
Συμφωνίες
Η αυξημένη χρηματοοικονομική ρευστότητα, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες για απ’ ευθείας προμήθεια με τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Ιράν, Ιράκ και Αιγύπτου, επέτρεψαν την αξιοποίηση ευκαιριών στη δομή τιμολόγησης αργών πετρελαίων στη Μεσόγειο, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τα ΕΛΠΕ, βελτιώνοντας παράλληλα και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ασφάλειας εφοδιασμού. Η αυξημένη κερδοφορία και η εξυγίανση της χρηματοοικονομικής δομής οδήγησαν τα ίδια κεφάλαια σε αύξηση κατά 352 εκατ., τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 2,142 δισ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός το 2016 ανήλθε σε 1,759 δισ. ευρώ, ο δείκτης μόχλευσης στο 45% και τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια σε 3,903 δισ. ευρώ αποτυπώνοντας μια ισχυροποιημένη χρηματοοικονομική θέση. Ως αποτέλεσμα των προαναφερόμενων θετικών αποδόσεων, το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή.