Η Eurelectric, ένας εμπορικός φορέας που εκπροσωπεί 3.500 εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι έχει μεταφέρει τον στόχο επίτευξης ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα πολύ νωρίτερα από το 2050.
Η Eurelectric επιδιώκει να επιτύχει ένα «ανταγωνιστικό και αξιόπιστο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, ουδέτερο σε εκπομπές άνθρακα» πριν από τα μέσα του αιώνα. Η δήλωση υποστηρίζει πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν μια «δίκαιη μετάβαση» ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική διαχείριση των γεωγραφικών και κοινωνικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από τη μετάβαση αυτή.
Η μετάβαση προϋποθέτει την επένδυση σε καθαρή ενέργεια, την υποστήριξη της ανάπτυξης και εφαρμογής πιο έξυπνης τεχνολογίας ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και τη μείωση των εκπομπών από άλλους τομείς, όπως η θέρμανση και οι μεταφορές.
«Η επένδυση που απαιτείται για την καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και τις τεχνολογίες που επιτρέπουν τη μετάβαση είναι τεράστια. Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει την πλήρη δέσμευσή μας να επενδύσουμε στην καινοτομία, να δημιουργήσουμε νέα επιχειρηματικά μοντέλα και να διασφαλίσουμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα συνεχίσει να δημιουργεί αξία τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Άλιστερ Φίλιπς-Ντέιβις, αντιπρόεδρος της Eurelectric και Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής ενεργειακής εταιρείας SSE.
Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να υιοθετούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς οι τιμές τους συνεχίζουν να μειώνονται, εις βάρος του κόστους διατήρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καύσης ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, η ανακοίνωση καλεί επίσης τους φορείς πολιτικής να συμβάλουν στην υλοποίηση αυτού του οράματος.

Πηγή: www.naftemporiki.gr