Η επόμενη δεκαετία, θα αποτελέσει μια κρίσιμη περίοδο για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα ελληνικά νησιά. Η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, εντός της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με το δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, θα ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο για νέα έργα «καθαρής» ενέργειας στο Αιγαίο, «συμπλέοντας» με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και το σχέδιο απανθρακοποίησης του ενεργειακού μείγματος με παράλληλη διείσδυση των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ έως το 2030, το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σχεδιάζονται έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο Διαχειριστής ορίζει ότι η διασύνδεση των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί το 2024 και έτσι εκτιμάται ότι θα μπορέσουν αναπτυχθούν εκεί έργα ΑΠΕ συνολικά 332 MW (σε Άνδρο, Τήνο, Σύρο, Πάρο, Μύκονο, Νάξο, Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο).
Όσο για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό σύστημα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί έως το 2027 και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου (συμπεριλαμβανομένης και της Σκύρου) έως το 2029.
Με την ολοκλήρωσή τους θα μπορούν να αναπτυχθεί σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Λήμνο, Κω, Ρόδο, Κάρπαθο και Σκύρο, ισχύς ΑΠΕ 1.030 MW. Στην Κρήτη με την ολοκλήρωση και της μεγάλης διασύνδεσης (Κρήτης – Αττικής) το 2024 θα μπορούν να συνδεθούν περί τα 800 MW ΑΠΕ.
Στα πλάνα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνεται επίσης ένα ακόμη σημαντικό έργο που αφορά στην επέκταση του συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, το οποίο επίσης θα «ανοίξει» τον δρόμο για περαιτέρω επενδύσεις καθαρής ενέργειας. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 90 εκατ. ευρώ και αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2024.
Καθυστερήσεις λόγω κορονοϊού
Συνολικά, τα έργα τα οποία, βάσει του δεκαετούς πλάνου του ΑΔΜΗΕ, θα προστεθούν στο υφιστάμενο Σύστημα Μεταφοράς φτάνουν τα 5.000 χιλιόμετρα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, εκ των οποίων η πλειονότητα είναι υποθαλάσσια. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ο κορονοϊός έχει πάει λίγο πίσω τη Β΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων.
Σύμφωνα με παράγοντες του ΑΔΜΗΕ, το έργο των συνεργείων του διαχειριστή συνεχίζεται και εν μέσω πανδημίας, ωστόσο οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί – κυρίως το «πάγωμα» των διεθνών πτήσεων – δημιουργούν καθυστερήσεις, καθώς πολλοί εξειδικευμένοι τεχνικοί προέρχονται από το εξωτερικό.