Ξεκίνησε, σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, η δευτερεύουσα και χωρίς έκδοση νέων μετοχών εισαγωγή της Energean στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Η μετοχή της πετρελαϊκής είναι ήδη εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και έχει ενταχθεί στον δείκτη FTSE 250, έχοντας καταγράψει άνοδo 35% από τον Μάρτιο, όταν και έγινε η Δημόσια Εγγραφή.
Στόχος της δευτερεύουσας εισαγωγής είναι η αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούν σε αυτήν ακόμη περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές από το Ισραήλ.
Η εισαγωγή στην κύρια αγορά του Λονδίνου αλλά και η δευτερεύουσα εισαγωγή στην αγορά του Τελ Αβίβ, έρχονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ευνοεί τις εταιρείες έρευνας και παραγωγής.
Και αυτό διότι ενώ ήδη καταγράφεται αξιοσημείωτη άνοδος των τιμών του πετρελαίου και σταθεροποίησή τους στα επίπεδα άνω των 70 δολαρίων, τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς του μαύρου χρυσού δείχνουν ότι οι εταιρείες έρευνας και παραγωγής θα είναι από τους πρωταγωνιστές του κλάδου τα επόμενα χρόνια.
Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean σχολίασε σχετικά:
«Η συγκυρία είναι πολύ θετική για την Energean, καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγάλου project της στο Ισραήλ, το οποίο δεν θα προσδώσει μόνο σημαντική αξία στους μετόχους αλλά και θα προσφέρει ανταγωνισμό και ασφάλεια εφοδιασμού στην ισραηλινή αγορά.
Είμαστε χαρούμενοι που αποτελούμε τον πρώτο Operator που εισάγει τις μετοχές του στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Πραγματοποιούμε, με αυτόν τον τρόπο, τη δέσμευση που αναλάβαμε προς τους μετόχους στην περίοδο της Δημόσιας Εγγραφής, ενώ διευρύνουμε τη μετοχική βάση της Energean.
Το Ισραήλ συνιστά θεμελιώδες στοιχείο του χαρτοφυλακίου μας και προχωρούμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας να ξεκινήσουμε παραγωγή αερίου από το μοναδικό FPSO στην Ανατολική Μεσόγειο από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Επομένως, είναι φυσικό να επεκτείνουμε τη δυνατότητα πρόσβασης της εταιρείας μας στην Ισραηλινή αγορά. Επιπλέον, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να είμαστε προσανατολισμένοι στην αύξηση της χαμηλού κόστους παραγωγής μας στον Κόλπο της Καβάλας».