Το Όσλο, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, έχει βρει ήδη από τον 14ο αιώνα τον τρόπο να προστατεύεται από κάθε είδους επιδρομείς: Το φρούριο Ακέρσους, προστάτευε την πόλη επί αιώνες από τους αιμοδιψείς Σουηδούς.

Τώρα, ένα καταφύγιο για βομβαρδισμούς από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κατά μήκος των τειχών του κάστρου, χρησιμεύει και πάλι για να σωθεί η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, αυτή τη φορά από πιο ύπουλους εχθρούς: τη ρύπανση και τις συνθήκες υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Από αυτό το μήνα, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούν να οδηγούν κάτω από μια στενή ράμπα ανάμεσα σε ακατέργαστους πέτρινους τοίχους, με 86 σταθμούς φόρτισης των οχημάτων τους, δωρεάν.

Η νέα αυτή εγκατάσταση αναμένεται να έχει μεγάλη κίνηση, καθώς οι νορβηγοί περνούν στην εποχή του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου με γρηγορότερους ρυθμούς από άθε άλλη χώρα. Περισσότεροα πό το ένα στα τρία καινούργια οχήματα στη χώρα, είναι είτε ηλεκτρικά, είτε υβριδικά. Πρόκειται για ποσοστό 10 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στις ΗΠΑ.

Με 5 εκατομμύρια Νορβηγών πολιτών, στη χώρα κυκλοφορούν περί τα 100.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Ακολουθούν κατά σεριά οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία. Στη Νορβηγία, μάλιστα, σχεδιάζουν μετά το 2025 να μην κυκλοφορούν νέα οχήματα που χρησιμοποιούν βενζίνη ή ντίζελ.

Η έκρηξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων της Νορβηγίας έχει οικοδομηθεί με γενναιόδωρα κυβερνητικά κίνητρα. Οι κάτοχοί τους εξαιρούνται από τους φόρους αγοράς αυτοκινήτων και το φόρο επί των πωλήσεων κατά 25 τοις εκατό που εισπράττεται σχεδόν για οτιδήποτε άλλο.

Ταυτόχρονα απολαμβάνουν περίοδο χάριτος για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Οι οδηγοί συνδέονται δωρεάν στα δημοτικά σημεία φόρτισης των οχημάτων τους, συνήθως δεν πληρώνουν διόδια και μπορούν να χρησιμοποιήσουν λωρίδες λεωφορείων για να αποφύγουν την κυκλοφορία, σε αντίθεση προς τους υπόλοιπους.


Πηγή: www.newmoney.gr