Θρίλερ με τη χθεσινή δημοπρασία του προθεσμιακού προϊόντος ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) ποσότητας 718 MWh/h, της μεγαλύτερης που έχει βγει σε διάθεση στον έναν ακριβώς χρόνο εφαρμογής του μέτρου.
Διήρκησε 13 ώρες και οι τιμές, παρά το γεγονός του μεγάλου όγκου και παρά το στόχο των ΝΟΜΕ που είναι η διάθεση ποσοτήτων ρεύματος από τη ΔΕΗ στους εναλλακτικούς προμηθευτές, traders και βιομηχανίες σε χαμηλές τιμές ώστε να ανοίξει η αγορά, εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Έκλεισαν στα 45,2 ευρώ ανά MWh/h, κι ενώ η τιμή εκκίνησης (κατώτατη) έχει οριστεί από τον Ιούλιο στα 32,05 ευρώ ανά MWh/h.
Και για να γίνει ακόμη πιο αντιληπτό το αδιέξοδο στο οποίο πλέον οδηγείται η υπόθεση ΝΟΜΕ, που στοχεύει στη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία οι αγοραστές – προμηθευτές διαμορφώνουν ανταγωνιστικές σε σχέση με τη ΔEΗ τιμές καταναλωτή, η χθεσινή υψηλή τιμή των 45,2 ευρώ πλησιάζει εκείνη της μέσης Οριακής Τιμής Συστήματος που βρίσκεται στα επίπεδα των 53 ευρώ ανά MWh (στοιχεία ΛΑΓΗΕ για τον Σεπτέμβριο).
Να σημειωθεί δε, ότι στην προηγούμενη δημοπρασία της 19ης Ιουλίου οπότε και η ποσότητα ήταν κατά πολύ χαμηλότερη 145 MWh/h οι τιμές κινήθηκαν στα 43,05 ευρώ, με τιμή εκκίνησης πάλι τα 32,05 ευρώ.
Και σε αυτήν είχε δοθεί η ερμηνεία πως η ποσότητα ήταν μικρή και οι traders όπως και στις προηγούμενες είχαν κάνει πάρτι. Έτσι, δεν έμενε όγκος για τους προμηθευτές που θέλουν πραγματικά να ανοίξουν την αγορά. Οι έμποροι αγόραζαν ποσότητες για να τις στέλνουν, πουλώντας τες, αργότερα σε γειτονικές χώρες.
Η ΡΑΕ προχώρησε στη λήψη μέτρων, όπως η θέσπιση της υποχρέωσης να μην συμμετέχουν παίκτες οι οποίες τρεις μήνες πριν δεν είχαν διαθέσει σε τελικούς καταναλωτές τουλάχιστον το 30% των ποσοτήτων που είχαν αποκτήσει από τις προηγούμενες δημοπρασίες.
Εντούτοις χθες οι προσδοκίες για χαμηλότερες τιμές διαψεύστηκαν… όπως και ο προγραμματισμός των εναλλακτικών προμηθευτών να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ με ακόμη πιο δυνατές προσφορές και τιμές.
Το χρονικό της δημοπρασίας…
Η δημοπρασία που διενήργησε χθες ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και συμμετείχαν 19 παίκτες ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με κανονική διάρκεια τα 30 λεπτά. Σε αυτό τον χρόνο οι συμμετέχοντες δηλώνουν τις ποσότητες και τις τιμές που επιθυμούν να αγοράσουν.
Πηγές αναφέρουν ότι στο πρώτο κιόλας λεπτό οι “718 MWh/h” είχαν κατανεμηθεί. Και αμέσως άρχισαν τα χτυπήματα, οι προσφορές, προκειμένου οι παίκτες να αποκτήσουν τις ποσότητες που ακριβώς ο καθένας είχε σαν στόχο.
Ο χρόνος της μισής ώρας τέλειωσε με τιμές λίγο πάνω από τα 33 ευρώ ανά MWh/h αλλά το παιχνίδι, πήρε παράταση… Βάσει της διαδικασίας υπάρχει η δυνατότητα των τρίλεπτων παρατάσεων, εφόσον οι συμμετέχοντες επιθυμούν να προσφέρουν υψηλότερες ποσότητες. Τα χτυπήματα δεν σταμάτησαν και συνεχίστηκαν με τους υποψήφιους αγοραστές να δίνουν τιμές κλέβοντας ο ένας από τον άλλον ποσότητες.
Στις 13.30 οι τιμές ανέβηκαν πάνω από τα 36 ευρώ ανά MWh/h, ένα τέταρτο πριν τις 16.00 άγγιξαν τα 40 ευρώ και η “μάχη” συνεχίστηκε ώστε στις 21.00 να ξεπεράσει τα 44 ευρώ ανά MWh/h. Τα μεσάνυχτα είχε φύγει πάνω από τα 45 ευρώ με τους “παίκτες” να φρενάρουν τους ρυθμούς των πυρών… στα 45,2 ευρώ λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα.
Από τους 19 συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ τις ποσότητες των 718MWh/h μοιράστηκαν οι 16. Τις κλείδωσαν με χτυπήματα που έκαναν μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.
Τη μεγαλύτερη ποσότητα 160 MWh/h πήρε μία εταιρία με τιμή στα 45,15 ευρώ, άλλη πέτυχε να αγοράσει 151 MWh/h με τιμή στα 45,2 ευρώ και τρίτος παίκτης αγόρασε 105 MWh/h στα 45,15 ευρώ ανά MWh/h.
Ακολούθησαν τρεις συμμετέχοντες με αγορές 70, 56 και 50 MWh/h, αντίστοιχα, άλλοι τέσσερις με προϊόντα ποσότητας 29, 28, 21 και 20 MWg/h και κάτω από 10 MWh αγόρασαν οι υπόλοιποι έξι “παίκτες”.
Οι περίεργες συμπεριφορές παικτών…
Αν και είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα, εντούτοις, πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr, ότι στη διάρκεια της μαραθώνιας δημοπρασίας, δημιουργήθηκανυποψίες για περίεργες συμπεριφορές. Όπως η εμμονή χτυπημάτων από ορισμένους συμμετέχοντες σε υψηλές τιμές και η απόκτηση ποσοτήτων σε βαθμό που να μην εξηγούνται. Οι τιμές των 45 ευρώ δεν αποφέρουν κέρδος σε εναλλακτικούς προμηθευτές που θέλουν να κερδίσουν καταναλωτές. Μάλιστα, μελέτες αρμόδιων φορέων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μιλούν πως στα 43 ευρώ της προηγούμενης δημοπρασίας των μικτό περιθώριο κέρδους ζήτημα να αγγίζει τα 3 ευρώ.
Είτε πρόκειται, λένε πηγές, για traders που ήθελαν να αποκτήσουν προϊόντα για να τα διαθέσουν στο μέλλον σε πολύ υψηλές τιμές – κυρίως σε ξένες αγορές που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει π.χ. ενός βαρύ χειμώνα- είτε από κάποιους που σκοπεύουν στην υπονόμευση των ΝΟΜΕ.
Επιπλέον, προμηθευτές διαμαρτυρήθηκαν χθες και για τη λειτουργία του συστήματος, αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα κάποιο να λένε πως θα ζητήσουν την ακύρωση της δημοπρασίας.
Κερδισμένοι…
Από το χθεσινό θρίλερ, το σίγουρο, είναι επίσης πως κερδισμένη από το πουθενά… βγήκε η ΔΕΗ Εκτιμάται ότι από τις 12 το μεσημέρι έως τη μία τα ξημερώματα είχε δει να μπαίνουν στα ταμεία της πάνω από 82 εκατ. ευρώ.Ποσό που προκύπτει αν πολλαπλασιάσει κανείς τη διαφορά των τελικών τιμών (45 ευρώ) από την τιμή εκκίνησης (32,05 ευρώ) με τη δημοπρατούμενη ποσότητα των 718 MWh/h και με τη διάρκεια του προθεσμιακού προϊόντος που είναι οι 8.760 ώρες. Φυσικά η ίδια η εταιρία δεν αναγνωρίζει ούτε σε αυτά τα επίπεδα το κόστος παραγωγής της.
Κερδισμένοι βγήκαν και κάποιοι traders οι οποίοι θα διαθέσουν ποσότητες, όπως προαναφέρθηκε, σε ξένες αγορές, όταν χρειαστούν ρεύμα. Κάποιοι κάνουν προβλέψεις για βαρύ χειμώνα στην Ε.Ε. σε συνδυασμό και με προγραμματισμένες συντηρήσεις μονάδων παραγωγής ρεύματος.
Ανέφικτοι οι μνημονιακοί στόχοι
Παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζουν πως η χθεσινή δημοπρασία αν και ήταν η μεγαλύτερη σε ποσότητα και είχαν ληφθεί και μέτρα περιορισμού δράσης των traders, δεν οδηγεί στο άνοιγμα της αγοράς ρεύματος και συνεπώς και στην επίτευξη των μνημονιακών στόχων για μείωση του μεριδίου της ΔEΗ κάτω από το 50% στο τέλος του 2019, στο 75,24% το 2017 και στο 62,24% το 2016.
Κι αυτό επειδή οι εναλλακτικοί προμηθευτές με τέτοιες τιμές ΝΟΜΕ δεν μπορούν να διαμορφώσουν γερά ανταγωνιστικά πακέτα τιμών έναντι της ΔΕΗ. Άρα η δημόσια επιχείρηση θα συνεχίζει να κρατά ισχυρά μερίδια, χάνοντας πελάτες με αργούς ρυθμούς.
Πιο κοντά τα δομικά μέτρα στη ΔEΗ
Δεν αποκλείουν πηγές η εξέλιξη αυτή να απασχολήσει και τους θεσμούς, οι οποίοι παραμένουν στην Αθήνα και αύριο Παρασκευή, ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης έχει συνάντηση μαζί τους.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν πως η αρνητική αυτή εξέλιξη της χθεσινής δημοπρασίας, με ποσότητα η οποία προέκυψε μάλιστα μετά και από αναπροσαρμογή λόγω της μη μείωσης των μεριδίων της ΔEΗ, ίσως να φέρει πιο κοντά τα δομικά μέτρα. Δηλαδή όχι μόνο πώληση λιγνιτικών μονάδων, αλλά και υδροηλεκτρικών, ώστε να υπάρξει πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ απευθείας στη φθηνή μονοπωλιακή παραγωγή ρεύματος. Όπως και να χει, τονίζουν στελέχη της αγοράς το σίγουρο είναι πως οι τιμές αυτές δεν προεξοφλούν άνοιγμα του ανταγωνισμού στην ηλεκτρική ενέργεια.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: www.euro2day.gr