Η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως σε τρία σχέδια στήριξης της Γαλλίας για παραγωγή ΑΠΕ, τα οποία προορίζονται να οδηγήσουν σε νέες εγκαταστάσεις 17 γιγαβάτ.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι ο μηχανισμός στήριξης των χερσαίων αιολικών, που έχει προϋπολογισμό 1 δις. ευρώ ετησίως. Στόχος του είναι η εγκατάσταση 15 γιγαβάτ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ η στήριξη γίνεται με τη μορφή του premium για μικρά έργα με λιγότερες από 6 ανεμογεννήτριες και ισχύ έκαστης έως 3 μεγαβάτ.
Παράλληλα, υπάρχει ένα ακόμη σχέδιο προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ ετησίως για τα φωτοβολταϊκά, το οποίο αφορά εγκαταστάσεις σε κτίρια με ισχύ κάτω των 100 κιλοβάτ. Η στήριξη σε αυτή την περίπτωση θα γίνει μέσω εικοσαετούς ταρίφας, ενώ η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εγκατασταθούν 2,1 γιγαβάτ με τον τρόπο αυτό.
Τέλος, το τρίτο σχέδιο αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού αέριο που θα προέρχεται από απόβλητα, προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος είναι η εγκατάσταση μονάδων κάτω του 1 μεγαβάτ για ένα σύνολο 160 μεγαβάτ. Οι μονάδες με ισχύ κάτω των 500 κιλοβάτ θα λαμβάνουν ταρίφα, ενώ οι μεγαλύτερες premium.

Πηγή: www.energypress.gr