Ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω. Αυτή είναι διαχρονικά και εν συντομία η περιγραφή των προσπαθειών για την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα μας. Μια από τα ίδια, φαίνεται ότι έχουμε εκ νέου με αφορμή την τελευταία συμφωνία με τους δανειστές για το άνοιγμα της αγοράς, βάσει της οποίας αντικαταστάθηκε η διαδικασία πώλησης της “Μικρής ΔΕΗ” με τις – κατ’ ευφημισμό σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ – δημοπρασίες ρεύματος “ΝΟΜΕ”.
Το σκεπτικό των δημοπρασιών είναι απλό και εφαρμόζεται και σε άλλες αγορές όπως αυτή της Γαλλίας: αφού οι ιδιώτες προμηθευτές δεν έχουν πρόσβαση στο καλάθι της φθηνής ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά) του κυρίαρχου παίκτη (ΔΕΗ), αυτός υποχρεώνεται να διαθέτει συγκεκριμένες ποσότητες ενέργειας σε δημοπρασίες που συμμετέχουν ανταγωνιστές του κυρίαρχου παίκτη, με συγκεκριμένη τιμή εκκίνησης που ορίζεται στο μεταβλητό κόστος παραγωγής.
Από πέρυσι τον Ιανουάριο, καθώς ήταν γνωστό ότι θα προχωρήσει το μοντέλο ΝΟΜΕ, αρκετές ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος άρχισαν να παίρνουν θέση στην αγορά επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο των πελατών τους. Και πράγματι, η επιθετική πολιτική των ιδιωτών προμηθευτών, που ευνοήθηκε συγκυριακά από τις χαμηλές τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, οδήγησε για τους πρώτους 8 μήνες του 2016 σε απτά αποτελέσματα. Οι ιδιώτες παίκτες της αγοράς κέρδισαν μερίδιο άνω του 10% και έδειχναν έτοιμοι να αμφισβητήσουν στην πράξη την απόλυτη κυριαρχία της ΔΕΗ.
Ενδεικτικά τα νούμερα της αγοράς κατά την περυσινή χρονιά είχαν ως εξής:
-
Το Γενάρη του 2016 η ΔΕΗ είχε μερίδιο 94,39% με τους ιδιώτες παίκτες να μοιράζονται το 5,61%.
-
Το πρώτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς βρήκε το μερίδιο της ΔΕΗ στο 92,78% και τους ιδιώτες ανταγωνιστές της να έχουν κερδίσει έδαφος στο 7,22%.
-
Το εξάμηνο του έτους καλλιέργησε ακόμη υψηλότερες προσδοκίες με δεδομένο ότι το μερίδιο της ΔΕΗ έπεσε εκ νέου στο 90,28% και τους ιδιώτες για πρώτη φορά μετά από χρόνια να φλερτάρουν με διψήφιο μερίδιο.
-
Το διψήφιο ποσοστό πράγματι ήρθε δύο μήνες αργότερα τον Αύγουστο όταν η ΔΕΗ υποχώρησε στο 89,83% της αγοράς. Οι 7 ιδιωτικές εταιρείες που ήταν ουσιαστικά ενεργές, μοιράζονταν εκείνο το μήνα μερίδιο 10,17%.
-
Από τον Αύγουστο, μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης δημοπρασίας ΝΟΜΕ τον Οκτώβριο ακολούθησαν ακόμη 2 μήνες ανάπτυξης των ανεξάρτητων προμηθευτών ρεύματος. Συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφηκε το μεγαλύτερο μερίδιο των ανταγωνιστών της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, ήτοι 12,01% (ΔΕΗ 87,99%).