Νέοι παίχτες, λιγότερο γνωστοί στην ελληνική αγορά (αλλά αρκετά γνωστοί στη διεθνή) «περιεργάζονται» τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και κάνουν διερευνητικές επαφές στην Ελλάδα.
Μία από αυτές είναι η σουηδική πετρελαϊκή Tethys Oil η οποία ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των onshore γεωτρήσεων και δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες όπως είναι το Ομάν, η Λιθουανία και η Γαλλία.
Στελέχη της επιχείρησης βρέθηκαν αυτές της ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να λάβουν μέρος στις εργασίες συνεδρίου για τους υδρογονάνθρακες και μίλησαν στο insider.gr για τα σχέδιά τους.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της επιχείρησης, η Tethys διερευνά τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ευρώπη και εξετάζουν και την ελληνική περίπτωση, κυρίως για το onshore κομμάτι.
Όπως ανέφεραν, το θέμα που τους προβληματίζει δεν είναι τόσο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή (όπως οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας) αλλά τα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στις αντιδράσεις που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
«Είναι πιο εύκολο για εμάς να δραστηριοποιηθούμε σε άλλες ηπείρους όπως είναι η Αφρική όπου το πλαίσιο αφήνει περιθώρια να αναπτυχθούμε και δεν τίθενται τόσο σημαντικοί περιορισμοί», αναφέρουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.
Το ενδιαφέρον επιχειρήσεων από χώρες οι οποίες δεν έχουν προηγούμενη δραστηριότητα στην Ελλάδα στον τομέα αυτό δείχνει ότι «κάτι έχει αρχίσει να κινείται», τουλάχιστον στον κλάδο της ενέργειας και δημιουργεί τις προοπτικές για προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων (και κεφαλαίων και θέσεων απασχόλησης), αν όχι στο εγγύς μέλλον, τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας.

Γράφει η Πένη Χαλάτση – Πηγή: www.insider.gr