Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς βιώνει μια νέα επενδυτική άνοιξη, η οποία σε αντίθεση με τη φούσκα του πρόσφατου παρελθόντος, βασίζεται σε πιο στέρεες και βιώσιμες βάσεις. Μάλιστα όπως έδειξε και η πρόσφατη μεικτή δημοπρασία της ΡΑΕ, οι τιμές αποπληρωμής για τα νέα έργα είναι πιο ανταγωνιστικές από την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος (Οριακή Τιμή του Συστήματος).
Πρόσφατα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την εταιρεία ΚΑΥΚΑΣ, κατά την οποία ανακοινώθηκε η συνεργασία με τις εταιρείες Jinko Solar και Huawei για τη διάθεση φωτοβολταϊκών πλαισίων και converters, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την απόδοση, την παραγωγή και τα έσοδα των ιδιοκτητών φβ πάρκων.
Ποιες είναι οι κυριότερες από αυτές;
Στα πάνελ
1) καταγράφεται στροφή στα μονοκρυσταλλικά πάνελ μεγαλύτερης ισχύος.
2) εισάγονται στην αγορά τα πάνελ διπλής όψεως (bifacial).
3) ενδιαφέρον παρουσιάοζυν τα λεγόμενα half cell.
Πέρυσι υπήρχε ισορροπία μεταξύ μονοκρυσταλλικών και πολυκρυσταλλικών πάνελ ωστόσο από το 2019 αναμένεται να κυριαρχήσουν τα μονοκρυσταλλικά και ήδη στην Κίνα τα εργοστάσια παραγωγής επενδύουν πλέον μόνο στα μονκρυσταλλικά.
Για τα διπλής όψεως, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο και σταδιακά λανσάρονται στην αγορά, οι αποδόσεις μπορούν να φτάσουν έως και το +25%
Μεγάλη αλλαγή που επίσης παρατηρείται είναι το πέρασμα από τα πάνελ των 60 στα 72 cells. Επίσης μεγάλο μερίδιο κερδίζουν και τα πάνελ half cells, ιδιαίτερα για πάρκα που αντιμετωπίζουν προβλήματα σκίασης ή είναι εκτεθειμένα σε φθορές αφού περιορίζουν σημαντικά τη ζημιά για τον παραγωγό.
Στους inverters καταγράφεται σημαντική μείωση του κόστους που από το 70% του κόστους του πάνελ πλέον έχει πέσει στο 45%. Επίσης υπάρχει μεγαλύτερη στροφή στους inverter των 1500 volt που ειδικά στα μεγάλα έργα μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη απόδοση από 0,44 έως και 0,7 λεπτά /watt. Τέλος φαίνεται να επικρατούν οι string inverters έναντι των κεντρικών.