Νέα σημαντική μείωση κατέγραψε η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη κατά τον Απρίλιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ.
Συγκεκριμένα κατά το περασμένο μήνα, η λιγνιτική παραγωγή αντιπροσώπευε μόλις το 11% στο συνολικό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς μόλις 412 GWh παρήχθησαν από λιγνιτικές μονάδες. Το Μάρτιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 15% ενώ σε απόλυτα μεγέθη η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη έφτασε τις 644GWh.
Σε ορίζοντα 4μήνου στο διάστημα Ιανουαρίου Απριλίου, ο λιγνίτης αντιπροσωπεύει το 13% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής (2.156GWh), με την πρωτοκαθεδρία να ανήκει στο φυσικό αέριο με 33% (5449GWh), τις ΑΠΕ να έχουν μερίδιο 22% που αυξάνεται στο 34% εάν συμπεριληφθεί και η παραγωγή στο δίκτυο (φωτοβολταϊκά). Υψηλό είναι το μερίδιο των υδροηλεκτρικών (13% και 2100GWh) ενώ το ισοζύγιο των διασυνδέσεων αντιπροσωπεύει το 7% (1081GWh).
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο τετράμηνο του έτους καταγράφει υποχώρηση κατά 2,5%, η οποία οφείλεται στην υποχώρηση κατά 2,9% της ζήτησης στο δίκτυο και της μείωσης κατά 208% της ζήτησης στα ορυχεία την ίδια στιγμή που η ζήτηση των πελατών υψηλής τάσης παρέμεινε σταθερή ενώ οι απώλειες του συστήματος περιορίστηκαν κατά 12,5%.
Η μείωση της λιγντικής παραγωγής έρχεται ως αποτέλεσμα της δραματικής αύξησης στα δικαιώματα εκπομπής CO₂, που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος και καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία των λιγντικών μονάδων. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση από τα υψηλά που καταγράφηκαν στα μέσα Μαΐου στα χρηματιστήρια των ρύπων.
Έτσι από τα επίπεδα των 56,49 ευρώ ο τόνος, χθες η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO₂ έκλεισε στα 50,17 ευρώ ο τόνος, παραμένοντας σε κάθε περίπτωση σε απαγορευτικά για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων επίπεδα.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι κατά μέσο όρο και ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση των λιγνιτικών μονάδων, η λιγνιτική μεγαβατώρα επιβαρύνεται με περίπου 1,5 κιλό CO₂, που σημαίνει ότι το μεταβλητό κόστος της ξεκινά με βάση τις τρέχουσες τιμές πάνω από τα 75 ευρώ/ μεγαβατώρα.
Τις προηγούμενες ημέρες, η μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς του ενεργειακού χρηματιστηρίου κυμαινόταν μεταξύ 60 και 70 ευρώ η μεγαβατώρα που σημαίνει ότι η λιγνιτική παραγωγή καθίσταται ζημιογόνος.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr