Σε έκδοση ομολόγου μαμούθ προχωρά ο όμιλος Μυτιληναίου προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό του και να αποκτήσει δύναμη πυρός που θα του επιτρέψει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του μετά το μετασχηματισμό του με την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ.

Ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση του ομίλου να προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου το ύψος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ. Το τελικό ύψος θα αποφασιστεί ανάλογα με τις συνθήκες.

Με τα κεφάλαια αυτά που θα αντληθούν από την εγχώρια αγορά και από την αναπτυξιακή τράπεζα EBRD η οποία θα εισφέρει 50 εκατ. ευρώ, η Μυτιληναίος θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού του και θα απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια. Μέρος αυτών των χρημάτων σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου θα συμβάλουν ώστε να γίνουν εξαγορές στο μέλλον από τη Μυτιληναίος με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων. Στο στόχαστρο βρίσκεται και το πακέτο των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ, με τον Ευ. Μυτιληναίο να υπογραμμίζει πως «η εταιρεία θα συγκεριμενοποιήσει το ενδιαφέρον της μόνον εφόσον η κυβέρνηση οριστικοποιήσει το πακέτο των μονάδων που θα πουληθούν». Με το δάνειο αυτό, ο όμιλος Μυτιληναίου θα διασφαλίσει επίσης ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης από τις τράπεζες συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου εγκρίθηκε και τυπικά η απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ από την Μυτιληναίος μέσω της οποίας ο όμιλος Μυτιληναίου μετασχηματίζεται πλήρως και εξελίσσεται σε έναν ενιαίο όμιλο με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία 300 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 200 εκατ. ευρώ για το 2017. Από τη συγχώνευση η Μυτιληναίος εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε πόρους. «Οι κινήσεις αυτές θα εξασφαλίσουν σημαντική ρευστότητα για να κάνουν τον όμιλο μεγάλο» είπε ο Ευ. Μυτιληναίος.

Η έγκριση ολοκληρώνει τις νομικές προϋποθέσεις για να μετασχηματιστεί ο όμιλος και να αποκτήσει ενιαία λειτουργία. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου συγχώνευσης οι μέτοχοι της ΜΕΤΚΑ θα πάρουν μια κοινή μετοχή ονομαστικής αξίας 0,97 ευρώ επί του μετοχικού κεφαλαίου της Μυτιληναίος όπως αυτό θα διαμορφωθεί με τη συγχώνευση. Οι μέτοχοι της Μυτιληναίος θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν. Με την αναδιάρθρωση που θα τρέξει η εταιρεία McKinsey, επέρχονται και αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του ομίλου. Ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου αλλά θα παραμείνει σε αυτή του διευθύνοντος συμβούλου.

Πηγή: www.liberal.gr