Το «πράσινο φως» για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον τοπικό σύνδεσμο των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΣΔΑ) έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η σύμβαση ορίζει το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη, «αναβαθμίζοντας» τους δήμους σε κύριο του έργου, δεσμεύοντάς τους όμως απόλυτα στην συμμετοχή τους στην προς υπογραφή σύμπραξη (ΣΔΙΤ).
Η υπογραφή σύμβασης είχε ζητηθεί και από την Περιφέρεια αλλά και τον υποψήφιο ανάδοχο προκειμένου να «μπλοκάρει» νομικά τους διαφωνούντες, μεγάλους δήμους της Πελοποννήσου που έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στείλουν τα απορρίμματά τους στις ιδιωτικές μονάδες.
Η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο τόσο από τον ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατατέθηκε όμως στο Ελεγκτικό Συνέδριο από την Περιφέρεια μόλις πριν από ένα μήνα.
Όπως ορίζει, ο ΦΟΣΔΑ (δηλαδή το συλλογικό όργανο των δήμων της Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) αναβιβάζεται σε κύριο του έργου, ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε φορέα υλοποίησης, που θα παραδώσει τα ηνία μετά την κατασκευή των μονάδων (εκτός αν ο ΦΟΣΔΑ δεν έχει τότε επάρκεια και οργάνωση να διαχειριστεί το έργο).
Με αυτό το αντάλλαγμα, η Πολιτεία υποχρεώνει όλους τους δήμους να πληρώνουν ετήσιες εισφορές «που θα εξασφαλίζουν την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Περιφέρειας από τη σύμβαση ΣΔΙΤ», να μην συνάψουν «συμβάσεις ή συμφωνίες με τρίτα πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών ανταγωνιστικών στο έργο» και «να παραδίδουν στις εγκαταστάσεις του έργου το σύνολο των υπολειπόμενων σύμμικτων αποβλήτων».
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», έχει δύο ενδιαφέροντα σημεία:
Αναφέρεται στις προσφυγές των δήμων Κορινθίων, Άργους- Μυκηνών, Τριπόλεως, Βόρειας Κυνουρίας και Κορινθίων κατά της προγραμματικής σύμβασης (απορρίφθηκαν όλες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση), από την οποία προκύπτει η συνεχιζόμενη αντίδρασή τους στην ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτη.
Αναφέρει ότι, εφόσον οι δύο πλευρές επιθυμούν οι «βελτιώσεις» να ενσωματωθούν στη σύμβαση, αυτή θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πάντως το πιθανότερο είναι οι αλλαγές (μείωση εγγυημένης ποσότητας από τις 150.000 τόνους ετησίως στους 100.000 τόνους, αύξηση σταθμών μεταφόρτωσης, δωρεά μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου από την ΤΕΡΝΑ στον ΦΟΣΔΑ κα) να μην ενταχθούν στη σύμβαση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών, αλλά σε τριμερή συμφωνία του αναδόχου (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) της Περιφέρειας και του ΦΟΣΔΑ.
Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές, επόμενο βήμα είναι η Περιφέρεια να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ και ο ανάδοχος να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα για την υπογραφή της σύμβασης. Κατόπιν θα ακολουθήσει η πρόσκληση της Περιφέρειας για την υπογραφή του έργου.

Γράφει ο Γιώργος Λιάλιος – Πηγή: www.kathimerini.gr