Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία Μυτιληναίος πραγματοποιεί άνοιγμα σε μια νέα αγορά με μεγάλη δυναμική αλλά και σημαντικές προκλήσεις. Εδώ και πολλά χρόνια και υπό την προηγούμενη ομιλική δομή, είχε καταφέρει να εκμεταλλευτεί μια σειρά από ευκαιρίες σε αγορές και έργα αιχμής, αυξημένης δυσκολίας και ρίσκου.

Αυτή η ευελιξία και πρωτοπορία, όπως φάνηκε και με την ανάληψη του έργου στη Λιβύη “κληροδοτήθηκε” και στο νέο εταιρικό σχήμα, με τη μονάδα που θα κατασκευαστεί στο Τομπρούκ να είναι το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής νέο έργο της καινούριας εποχής της Μυτιληναίος.

Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιληναίος την τελευταία δεκαετία αντιμετώπισε εγκαίρως την εγχώρια κρίση, στρεφόμενη στις διεθνείς αγορές και βγαίνοντας εκτός των ελληνικών συνόρων όπου και ανέλαβε έργα μεγάλης κλίμακας σε απαιτητικές και δύσκολες χώρες σε Μέση Ανατολή και Αφρική (Αλγερία, Τουρκία, Ιράκ, Γκάνα κλπ). Άλλωστε ο κατασκευαστικός βραχίονας ΜΕΤΚΑ διακρινόταν διαχρονικά για την ικανότητα να εντοπίζει και να ξεκλειδώνει νέες αγορές. Στην περίπτωση της Λιβύης πάντως η συμφωνία της Μυτιληναίος αναδεικνύει την ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία διαδραματίζει ενεργό ρόλο για την ανοικοδόμηση μιας χώρας, η οποία μετά τα προβλήματα των τελευταίων ετών φαίνεται να μπαίνει σε νέα τροχιά.

Η πρόκληση στη Λιβύη

Η Λιβύη από την πτώση του Μ. Καντάφι και μετά αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και προσπαθεί να βρει το βηματισμό της, παρά την εμφύλια διαμάχη που ταλανίζει τη χώρα από το 2014. Το καλοκαίρι μάλιστα με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Μακρόν, οι αρχηγοί των δύο κύριων αντίπαλων παρατάξεων συναντήθηκαν και συμφώνησαν σε ανακωχή και εκλογές.

Σημειώνεται ότι ο μεν πρωθυπουργός της χώρας Σαράζ χαίρει της υποστήριξης και αναγνώρισης του ΟΗΕ και των δυτικών δυνάμεων, ενώ ο βασικός αντίπαλός του Χαφτάρ που ελέγχει το ανατολικό κομμάτι της χώρας, όπου βρίσκεται και το πετρέλαιο δέχεται βοήθεια και υποστήριξη από τα Αραβικά Εμιράτα, το Γαλλικό στρατό και την Αίγυπτο. Η γαλλική πρωτοβουλία έχει μέχρι στιγμής συμβάλλει ενεργά στην εκτόνωση της κρίσης, ενώ η κρατούσα άποψη για την επόμενη μέρα της χώρας είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία εθνική κυβέρνηση μέσω εκλογών, να δοθεί τέλος σε όλους τους παράλληλους θεσμούς και να αποκατασταθεί η ενότητα.

Η σημασία

Υπό το φως των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων και διεργασιών, που έχουν ευρύτερο γεωπολιτικό χαρακτήρα η ανάληψη της κατασκευής του μεγαλύτερου νέου έργου υποδομής, του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο Τομπρούκ, σηματοδοτεί τη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας και την προσπάθεια ανοικοδόμησης στην οποία δίνει το παρών μια ελληνική εταιρεία, στέλνοντας το δικό της μήνυμα για το ελληνικό επιχειρείν. Μάλιστα η Μυτιληναίος δεν είναι μόνη αφού στην κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση στο χέρι του νέου εργοστασίου 650MW και συμβατικής αξίας 400 εκ. δολαρίων , συμμετέχει επίσης ο αμερικανικός κολοσσός General Electric.

Η ελληνοαμερικανική “συμμαχία” λοιπόν αποτελεί ένα πρώτο κομβικό βήμα για την σταδιακή επαναφορά της χώρας σε ρυθμούς ομαλότητας, υπό την έννοια ότι θα δώσει πρόσβαση σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο τα έργα που στοχεύουν στην ανοικοδόμηση της χώρας και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου φέρνουν πιο κοντά τις αντιμαχόμενες παρατάξεις και βελτιώνουν το περιβάλλον σύγκλισης για τους αντιπάλους, με στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση της γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή.


Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr