Με επιτυχία εγκαινιάστηκε ο Πρότυπος Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Τεχνικής Βιοενεργειακής Κρήτης  στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 26/05/17 από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο Σταθμός σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου από τον όμιλο SYCHEM, εφαρμόζοντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας, που σχετίζονται με την παραλαβή και διαχείριση των οργανικών εισερχόμενων αποβλήτων, το σύστημα απόσμησης, την αξιοποίηση της παραγόμενης θερμότητας και το καινοτόμο σύστημα βιολογικής επεξεργασίας του υγρού χωνεμένου υπολείμματος.

Η εργοστασιακή μονάδα θα παράγει βιοαέριο και ηλεκτρική ενέργεια από κτηνοτροφικά – ζωικά υπολείμματα, ληγμένα τρόφιμα από σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, υπολείμματα εστιατορίων ξενοδοχείων κ.α προστατεύοντας ουσιαστικά το περιβάλλον της Κρήτης.

Πρόκειται για μια «πράσινη» επένδυση που προστατεύει το περιβάλλον, ύψους 6 εκ. ευρώ του ομίλου εταιρειών SYCHEM που αξιοποιήθηκε το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο «JESSICA» – ΠΕΠ Κρήτης, δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας.

Τα εγκαίνια της υπερσύγχρονης μονάδας έγιναν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών – Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων – φορέων, υπηρεσιών αλλά και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Μετά τον αγιασμό, καλωσόρισμα – ξενάγηση στην εργοστασιακή μονάδα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Υφαντής, ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τις υπηρεσίες της και το Δήμο Ηρακλείου και δήλωσε τα παρακάτω:

«Ο συγκεκριμένος σταθμός διαχειρίζεται όλα τα οργανικά απόβλητα από σφάγια μέχρι κοπριά, και η μεγάλη του καινοτομία βρίσκεται στο ότι δεν υπάρχουν οσμές. Η μονάδα διαθέτει ένα ιδιαίτερο σύστημα απόσμησης για να μπορεί να βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, έχει ένα πολύ εξειδικευμένο σύστημα επεξεργασίας του υγρού αποβλήτου ώστε να μην μολύνει το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σταθμό που δέχεται πολύ δύσκολα οργανικά απόβλητα, ληγμένα τρόφιμα, σφάγια και μπορεί να τα μετασχηματίσει σε ενέργεια, σε θερμότητα, σε νερό και σε εδαφοβελτιωτικό χωρίς να αφήνει κανένα άλλο υπόλειμμα στο περιβάλλον. Ο σταθμός αυτή την στιγμή είναι 500 κιλοβάτ έχει άδεια να επεκταθεί στα 2 μεγαβάτ, η επένδυση μέχρι στιγμής μόνο σε μηχανολογικό εξοπλισμό έχει ξεπεράσει τα 4 εκ. ευρώ και η συνολική επένδυση με την αγορά γης ανέρχεται στα 6 εκ. ευρώ. Ευχαριστούμε πολύ για την ουσιαστική συνδρομή τους την Περιφέρεια Κρήτης τις υπηρεσίες της, το Δήμο Ηρακλείου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση της επένδυσης».


Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.