Μελέτη του ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης Λαγκαδά καταδεικνύει τα οφέλη των Φ/Β στα αρδευτικά αντλιοστάσια

Ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά (ΓΟΕΒ) στις 28.9.2017, συμμετείχε στο μεγαλύτερο επιστημονικό συνέδριο φωτοβολταϊκών παγκοσμίως EUPVSEC 2017 στο Amsterdam (Ευρωπαϊκό συνέδριο και έκθεση φωτοβολταϊκών και ηλιακής ενέργειας) ( http://www.photovoltaic-conference.com/). Παρουσίασε μελέτη για τα οφέλη της “Εγκατάστασης Φ/Β συστημάτων στα αρδευτικά αντλιοστάσια” Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Νικόλαο Χρυσοχοίδη-Άντσο Διδακτορικό φοιτητή του Τεχνικού Πανεπιστημίου DELFT της Ολλανδίας και τον Χρήστο Χρυσοχοΐδη Μηχανολόγο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Προϊστάμενο του Μηχανολογικού τμήματος του ΓΟΕΒ.
Τα αποτελέσματα είναι θετικά και δείχνουν μείωση κατά 20-40% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα αντλιοστάσια. Αυτή η εξωτερίκευση των αποτελεσμάτων σε ευρωπαϊκό συνέδριο συνάδει με την προώθηση και συζήτηση καινοτόμων ιδεών εκτός Ελληνικού εδάφους. Ο στόχος είναι η ενθάρρυνση τοπικών, περιφερειακών και άλλων φορέων για προώθηση έργων υποδομών που θα ωφελήσουν με περιβαλλοντικά ορθό αλλά και οικονομικό τρόπο την αγροτική ανάπτυξη.
Τα συστήματα
Τα Φ/Β συστήματα προτείνονται να εγκατασταθούν επάνω από διώρυγες (κανάλια) αρδευτικού νερού και δεξαμενές αναρρύθμισης. Η ύπαρξη υποδομών αντλιοστασίων καθιστά οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των φωτοβολταϊκών. Προτείνονται βάσεις αλουμινίου λόγω της διάβρωσης και δυνατότητας ανακύκλωσης.
Πλεονεκτήματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κανάλια και αντλιοστάσια άρδευσης
⇒ Εξοικονομούνται έξοδα από την ύπαρξη μετασχηματιστή Μέσης Τάσης και εγγύτητας της εγκατάστασης σε αυτόν.
⇒ Δεν χρειάζεται δέσμευση καλλιεργήσιμης γης.
⇒ Περιορίζει την ανάγκη λειτουργίας του μετασχηματιστή και αυξάνεται ο χρόνος ζωής.
⇒ Μειώνεται η εναπόθεση άλγης και βρύων στην σκιασμένη περιοχή με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εργασίες συντήρησης των καναλιών και δεξαμενών όπως και γίνεται αποδοτικότερη η λειτουργία των αντλιών.
⇒ Η εποχικότητα της ζήτησης ετησίως αλλά και ημερησίως ταιριάζει με τα προφίλ παραγωγής των φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχουν αυξημένη παραγωγή το καλοκαίρι και κατά την διάρκεια της ημέρας.
⇒ Έχουν καλύτερο βαθμό απόδοσης από την ψύξη λόγω της ύπαρξης του νερού.
⇒ Εξοικονόμηση εξατμιζόμενου νερού λόγω της σκίασης.
Οικονομικό όφελος με βάσει net-metering
Παρατηρείται μείωση έως και 20-40% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας αναλόγως με την μορφή επένδυσης. Ο σχεδιασμός του συστήματος γίνεται βάσει του net-metering που προδιαθέτει τον σχεδιαστή να κάνει οριακό σχεδιασμό και διαστασιολόγηση. Αυτό συμβαίνει λόγω του 3-ετούς συμψηφισμού κατανάλωσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά.