Οι δέκα πλέον κοστοβόρες καταστροφές λόγω καιρικών συνθηκών το 2020 είχαν ως αποτέλεσμα ασφαλισμένες ζημίες αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας το νούμερο για το 2019 και αντανακλώντας τη μακροπρόθεσμη επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Οι ίδιες καταστροφές κόστισαν τουλάχιστον 3.500 ανθρώπινες ζωές και εκτόπισαν περισσότερους από 13.5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Από τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές της Αυστραλίας μέχρι τον αριθμό ρεκόρ των τυφώνων του Ατλαντικού έως τον Νοέμβριο, το πραγματικό κόστος των κλιματικών καταστροφών του έτους ήταν στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερο επειδή οι περισσότερες απώλειες ήταν ανασφάλιστες.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το μεγαλύτερο βάρος έπεσε δυσανάλογα στα φτωχά έθνη, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης ChristianAid, με τίτλο «Καταμέτρηση του κόστους του 2020: ένα έτος κατάρρευσης του κλίματος».
Μόνο το 4% των οικονομικών απωλειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε χώρες με χαμηλό εισόδημα ήταν ασφαλισμένες, σε σύγκριση με το 60% εκείνων σε οικονομίες υψηλού εισοδήματος, όπως συμπεραίνει η έκθεση, επικαλούμενη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο έγκυρο περιοδικό The Lancet.
«Την ίδια ώρα που πλημμύρες χτύπαγαν στην Ασία, ακρίδες στην Αφρική, ή καταιγίδες στην Ευρώπη και την Αμερική, η κλιματική αλλαγή συνέχισε να μαίνεται το 2020», δήλωσε ο KatKramer, επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της ChristianAid.
Ακραίες καιρικές καταστροφές φυσικά χτύπαγαν την ανθρωπότητα πολύ πριν η ανθρωπογενής παγκόσμια υπερθέρμανση αρχίσει να επηρεάζει το παγκόσμιο κλιματικό σύστημα του πλανήτη. Αλλά περισσότερο από έναν αιώνα δεδομένων θερμοκρασίας και βροχόπτωσης, μαζί με δεκαετίες δορυφορικών δεδομένων σχετικά με τους τυφώνες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης ενισχύει τις επιπτώσεις τους.