Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τοBloomberg New Energy Finance, μείωση της τάξεως του 17% σημείωσαν κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο του 2017, σε διεθνές επίπεδο, οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, γεγονός που οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των νέων σχημάτων «στήριξης» για επενδυτικά projectαιολικών & φωτοβολταϊκών πάρκων σε Κίνα και ΗΠΑ.
Περίπου 53,6 δισ. δολάρια διοχετεύθηκαν σε επενδύτικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενεργειακής αποδοτικότητας και ηλεκτροκίνησης κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του έτους σηματοδοτώντας τη χαμηλότερη επένδυση τριμήνου από το 2013, με βάση τα στοιχεία της έρευνας. Η «έκρηξη» που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στη χρηματοδότηση μεγάλων υπεράκτιων αιολικών projects δεν επαναλήφθηκε φέτος.
Οι κυβερνήσεις, στις μεγαλύτερες αγορές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σταδιακά περιορίζουν τις επιδοτήσεις για νέα έργα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την συνεχόμενη υποχώρηση του κόστους των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών.
Την ίδια στιγμή, «λαμπρό» παράδείγμα για τη βιομηχανία χαρακτηρίστηκε η πώληση μετοχών 1,4 δισ. δολάρια από την Tesla Inc και το ηλιακό έργο ύψους 650 εκατ. δολάρια της Enel SpA στο Μεξικό, που ενδεχομένως να αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα του είδους του. Γερμανία και Γαλλία προχώρησαν επίσης σε αύξηση των επενδύσεων ενώ σε Βραζιλία και Ινδία οι επενδύσεις σταδιακά υποχώρησαν.
«Ήταν ένα σχετικά ήσυχο πρώτο τρίμηνο για τις παγκόσμιες επενδύσεις, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε ότι το 2017 στο σύνολό του θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι», δήλωσε ο Abraham Louw, αναλυτής της BNEF.
Στην Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά καθαρής ενέργειας, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 11% στα 17,2 δισ. δολάρια, ενώ στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 24% σε 9,4 δισ. δολάρια, είπε ο Abraham Louw.
Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρηματόδοτηση σε έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, υποχώρησε κατά 60% από τα 4,6 δισ. δολάρια στα 11,5 δισ. δολάρια πριν ένα χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως αγοράς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, δεν είχε καμία νέα χρηματοδότηση κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.