Στους καθοριστικούς παράγοντες που επιτρέπουν σήμερα στην Ευρώπη να μην αντιμετωπίζει προβλήματα ενεργειακής τροφοδοσίας αλλά και στις παρεμβάσεις που απαιτούνται στη βασική αγορά προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές σε προσιτά επίπεδα αναφέρθηκε από το βήμα του 6ου AIF ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς.
Μιλώντας για τη διαδικασία της ενεργειακής επάρκειας της ΕΕ, ο κ. Ξιφαράς υπογράμμισε ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη ήταν καλά προετοιμασμένη με «κλειδιά, πέρα από τη μείωση της κατανάλωσης, τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και τη στενότερη διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ των χωρών – μελών της Ένωσης». Ταυτόχρονα, το LNG έχει υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την τροφοδοσία με αέριο αγωγού από τη Ρωσία.
Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η εταιρεία είχε ήδη ενσωματώσει αυτές τις επιδιώξεις στη στρατηγική της. «Η εταιρεία μας ενισχύει διαρκώς την επιχειρησιακή της εξωστρέφεια, επενδύοντας παράλληλα στην ανάπτυξη νέων υποδομών και στη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια εφοδιασμού των αγορών της Ν.Α. Ευρώπης. Η συνεργασία μας με τις γειτονικές χώρες είναι καθοριστική και αμοιβαία επωφελής.Τα τελευταία χρόνια, έχουμε διπλασιάσει τις ποσότητες που εξάγουμε, αξιοποιώντας το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προμήθειας φυσικού αερίου που διαθέτουμε, το οποίο συνδυάζει μακροχρόνια συμβόλαια και στοχευμένες αγορές spot φορτίων LNG. Η ΔΕΠΑ, εκτός από την ελληνική αγορά, στην οποία έχει δεσπόζουσα θέση, δραστηριοποιείται και σε μια σειρά αγορές του εξωτερικού – Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Μολδαβία, Σερβία», ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκ νέου εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο, ο κ. Ξιφαράς διευκρίνισε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις στη βασική αγορά (TTF), στην κατεύθυνση που έχει εισηγηθεί ο Πρωθυπουργός στην Κομισιόν ήδη από τον Μάρτιο του 2022, προσθέτοντας ότι μεσοπρόθεσμα θα χρειαστεί μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας και την ευκαιριακή αγορά φορτίων, όπως κάνει η ΔΕΠΑ, περισσότερα διμερή συμβόλαια ΡΡΑs για τους μεγάλους πελάτες, διεύρυνση και εμβάθυνση της αγοράς φυσικού αερίου και πλαισίωσή της με εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας σημείωσε ότι «στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας βρισκόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του TargetModel – της αρχιτεκτονικής δηλαδή της αγοράς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο» που σημαίνει ότι η τιμή επί της ουσίας καθορίζεται από τις πιο ακριβές, παλιές μονάδες φυσικού αερίου «Οι θερμικές μονάδες φυσικού αερίου θα είναι αναπόσπαστο τμήμα του ενεργειακού μας μείγματος για αρκετές δεκαετίες ακόμα, λόγω της μεταβλητότητας των ΑΠΕ και της αργής ανάπτυξης των τεχνολογιών αποθήκευσης. Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσουμε ότι αυτές θα λειτουργούν αποτελεσματικά.Αφενός, αντικαθιστώντας τις παλιές με νέες πιο σύγχρονες και αποδοτικές, όπως αυτή που αναπτύσσει η ΔΕΠΑ (μαζί τη ΔΕΗ και την Damco) στην Αλεξανδρούπολη. Αφετέρου, με παρεμβάσεις στην αγορά ώστε η λειτουργία τους να μη γίνεται σε βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων»τόνισε, συμπληρώνοντας ότι«το μέλλον ανήκει αναμφίβολα στις ΑΠΕ και για αυτό η ΔΕΠΑ έχει δρομολογήσει σημαντικά έργα».
Οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε ΑΠΕ και νέες τεχνολογίες
Στα έργα ΑΠΕ και τις νέες τεχνολογίες αναφέρθηκε επίσης στο πλαίσιο του 6ου AIF ο κ. Δημήτρης Ταμβάκης, ProjectManager έργων στη ΔΕΠΑ Εμπορίας,κάνοντας λόγο για το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ σε φωτοβολταϊκά πάρκα με στόχο να σπάσει το φράγμα του 1 GW. «Στις θυγατρικές μας NorthSolar και NewSpesConcept προστέθηκε η NorthSolar 1, παράλληλα, οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση των έργων που διαχειρίζεται η νέα θυγατρική βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται σύντομα ο διαγωνισμός για την κατασκευή τους, ενώ τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ βρίσκονται επίσης σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης».
«Οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν πολύ περισσότερες ενεργειακές δυνατότητες και για αυτό μελετάμε projects που συνδυάζουν τις ΑΠΕ, το υδρογόνο και την αποθήκευση, έργα για τα οποία βρισκόμαστε σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς. Οι γέφυρες με το ενεργειακό αύριο χτίζονται σήμερα και η αειφορία προϋποθέτει την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης καινοτομίας», υπογράμμισε ο κ. Ταμβάκης.
Ακόμη και τα έργα υποδομής φυσικού αερίου που στηρίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως ο FSRU, IGB παραμένουν προσανατολισμένα στις νέες τεχνολογίες. «Τα έργα αυτά, οι αγωγοί TAP, IGB και EastMed, και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) δεν έχουν ημερομηνία λήξης» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είναι έργα που θα διαμορφώσουν το αυριανό ενεργειακό τοπίο καθώς είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον και για καθαρές μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο».
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο βιομεθάνιο, το οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισάγει ήδη στην αεριοκίνηση «με τηνυλοποίηση πιλοτικού έργου παραγωγής βιομεθανίου, που θα διοχετεύεται στη συνέχεια στο δίκτυο πρατηρίων CNGFISIKON» ενώ συμπλήρωσε ότι «και το υδρογόνο θα έχει αυξανόμενη σημασία στο μελλοντικό ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης. Για αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας όχι μόνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά βάζει τη δική της σφραγίδα και στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς που αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια».