Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6» από τις ΕΝΙ – TOTAL ενισχύει τις προσδοκίες για τις επικείμενες γεωτρήσεις στο «10» των ExxonMobbil – Qatar Petroleum. Σύμφωνα και με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η κατάληξη σε οριστικά επιστημονικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διαμόρφωση του κοιτάσματος «Καλυψώ» και ιδιαίτερα την επέκταση του κοιτάσματος σε γειτονικά τεμάχια, τα «7», «9» και «10», φαίνεται να δημιουργεί σοβαρό ενδιαφέρον από τις TOTAL και ΕΝΙ σε σχέση με το τεμάχιο «7» που είναι αδιάθετο.
Αυτός είναι και ο λόγος που η «Καλυψώ» ενισχύει τις προσδοκίες για τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10», αφού ο στόχος «Δελφίνος» των ExxonMobbil – Qatar Petroleum, όπου και οι μεγαλύτερες, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, προσδοκίες, απέχει λιγότερο από 25 χιλιόμετρα από το σημείο γεώτρησης στο κοίτασμα «Καλυψώ» και λιγότερο από 35 χιλιόμετρα από τον στόχο του «Άνθεια».
Τη σημασία των ευρημάτων στο τεμάχιο «6» για τις επικείμενες γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, είπε ότι υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες για το οικόπεδο «10», πολύ περισσότερο μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ», που έδειξε ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα στο κέντρο της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε σχέση με το ενδιαφέρον για πρόσθετα τεμάχια – και προφανώς του «7» – από την TOTAL και την ΕΝΙ μίλησε χθες και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, σε δημόσια συζήτηση, υπέδειξε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορες πλευρές και δεν απέκλεισε απόφαση της Κυβέρνησης για νέο γύρο αδειοδοτήσεων. Να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο απευθείας ανάθεσης έχει εξεταστεί σε διάφορες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο νομικά οι δυνατότητες για τέτοια επιλογή είναι πολύ περιορισμένες.
Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα ο Γιώργος Λακκοτρύπης ρωτήθηκε και για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Όπως σχολίασε ο υπουργός, η Κύπρος προσπαθεί συνεχώς να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή και με τις χώρες τους με σκοπό να οχυρώσει αυτές τις δραστηριότητες που θα γίνουν στην περιοχή.
Για τον East Med, που ενδιαφέρει εξαιρετικά και την Ελλάδα, είπε ότι προχωρούν οι μελέτες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τη βιωσιμότητα του αγωγού, τονίζοντας ότι είναι κορυφαίας προτεραιότητας για την Κύπρο να προωθηθούν αυτές οι ερευνητικές δραστηριότητες.
Την Δευτέρα στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, με τον αντιπρόεδρο της TOTAL Στεφάν Μισιέλ, έγινε ανασκόπηση των όσων συμφωνήθηκαν πριν ένα μήνα στο ίδιο τραπέζι του Προεδρικού από τα ίδια πρόσωπα και όσα προτάθηκαν από την TOTAL στην κυβέρνηση, αλλά και όσα εισηγήθηκε η κυβέρνηση στην TOTAL. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι όλα προχωρούν όπως συμφωνήθηκε.
«Υπάρχει μια θετική διαβούλευση με την TOTAL», ήταν το λακωνικό σχόλιο του Προέδρου Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή του. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η TOTAL να ζητήσει συμμετοχή και στο τεμάχιο 3 με την ΕΝΙ, ο Πρόεδρος είπε ότι «είχα κάνει μια αναφορά που παραπέμπει σε όσα ερωτήματα έχετε».
Στη συζήτηση με τον εκπρόσωπο της TOTAL, «τέθηκαν όλα όσα είναι δυνατόν να βοηθήσουν τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς, χωρίς να παραγνωρίζονται βεβαίως και τα ειδικότερα συμφέροντα που έχουν οι εταιρείες, που δεν είναι άλλα από εκείνα που συμπίπτουν με τα δικά μας, δηλαδή η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πηγών που πιθανόν να αποδώσουν ενέργεια», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας περιορίστηκε να αναφέρει ότι «η συνάντηση επικεντρώθηκε στο ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να επεκτείνει, να διευρύνει τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ, με διάφορους τρόπους, που σε αυτό το στάδιο δεν θα τους αναφέρω, διότι άπτονται διαφόρων σημείων συζητήσεων». Ο υπουργός απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων.
Ιούλιο ο διαγωνισμός για πλωτή μονάδα φυσικού αερίου
Σε περιφερειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου που καταλήγει στο Αιγαίο, για ανταλλαγή υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω πλοίων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, θα εξελιχθεί το έργο των υποδομών για αποθήκευση και αεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό – το CyprusGas2EU. Έτσι, θα διασφαλίζεται η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών διαμέσου της ναυτιλίας και σε σχέση με το υγροποιημένο φυσικό αέριο, πέραν του σχεδιασμού του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και του ηλεκτρικού υποθαλάσσιου καλωδίου Euroasia.
Επί της ουσίας, θα μπορούμε, εφόσον απαιτείται, να ανταλλάξουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο μεταξύ των υποδομών στο Βασιλικό στην Κύπρο και στη Ρεβυθούσα στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε τον ευρύτερο σχεδιασμό του έργου ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε ημερίδα ενημέρωσης του κοινού για υλοποίηση του έργου CYnergy & CyprusGas2EU.
Το CYnergy, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για την Κύπρο, αφού θέτει τα θεμέλια για έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή της ασφάλεια και τη δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου. Εξήγησε επίσης ότι στο παρόν στάδιο το σύστημα ηλεκτρισμού της Κύπρου είναι απομονωμένο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται κατά 90% περίπου από συμβατικά καύσιμα, ενώ με τη λειτουργία του CyprusGas2EU θα γίνεται πλέον ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο.
Το έργο αποτελείται από μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, γνωστής ως FSRU, η οποία και θα αγκυροβοληθεί μόνιμα στο λιμάνι Βασιλικού. Το δε υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αεριοποιείται και θα μεταφέρεται μέσω αγωγού στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Βασιλικό.
Ο Υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι το Υπουργείο μαζί με τη ΔΕΦΑ θα ανακοινώσει εντός Ιουλίου τον διαγωνισμό για την προμήθεια της πλωτής μονάδας και μέχρι τα τέλη του έτους, θα γίνει και η ανακοίνωση για τον διαγωνισμό για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.