Κύπρος: Στο φουλ οι μηχανές για το ενεργειακό πρόγραμμα – Στόχος το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Στο φουλ τις μηχανές για την επίσπευση του ενεργειακού προγραμματισμού της βάζει η Κύπρος με στόχο τόσο την διενέργεια νέων γεωτρήσεων από τον ιταλικό κολοσσό ΕΝΙ όσο και για την εξόρυξη και εκμετάλλευση του πρώτου και μονού μέχρι στιγμής διαπιστωμένου κοιτάσματος φυσικού αεριού, της Αφροδίτης.
Οι συνομιλίες που είχαν στην Λευκωσία ο Ν. Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Fattah el-Sisi , και η συμφνωια για την δυνατότητα κατασκευής αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κυπριακή ΑΟΖ στις μοναδες LNG της Αιγύπτου (η συμφωνία θα υπογραφτεί στις 21 Δεκεμβρίου) διευκολύνουν τις διαδικασίες.
Στην Κυπρο επρόκειτο να μεταβεί χθες για να έχει σήμερα συνομιλίες με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον υπουργό ενέργειας Γ. Λακκοτρύπη ο ισχυρός άνδρας της ΕΝΙ, Claudio Descalzi, ο οποίος θα ενημερώσει για τα επόμενα βήματα της εταιρίας μετα την όχι ενθαρρυντική πρώτη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική εταιρία θα προχωρήσει σε μια γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 και πιθανότατα, μια ακόμη στο Οικόπεδο 11 σε άλλο στόχο από αυτόν που τρύπησε το καλοκαίρι.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Οικόπεδο 6 είναι αυτό, για το οποίο η Τουρκία εχει εγείρει παράνομες διεκδικήσεις θεωρώντας ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα επικαλύπτει ένα σημαντικό μέρος του Οικοπέδου αυτού.
Στην Κύπρο, όμως, ήταν και αντιπροσωπεία της Union Fenosa Gas (UFG) για επαφές με την Κύπρο και αναζήτηση τρόπων συνεργασίας για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς το τερματικό LNG στην Νταμιέττα της Αιγύπτου που διαχειρίζεται η συγκεκριμένη εταιρία.
Καθώς η ΕΝΙ κατέχει σημαντικό μερίδιο της UFG, ο ιταλικός κολοσσός με αυτή την διπλή κίνηση στέλνει μηνύματα στους ανταγωνιστές του αλλά συγχρόνως δείχνει την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει στην ερευνα των Οικοπέδων για τα οποία εχει κερδίσει δικαιώματα (2,3,8,9,6,11 της κυπριακής ΑΟΖ).
Ταυτόχρονα αποβλέπει στο να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα που θα εντοπισθούν σε συνδυασμό με τις υποδομές που ήδη διαθέτει στην Αίγυπτο, όπου πριν ένα χρόνο ανακάλυψε και το τεράστιο κοίτασμα Zohr στα όρια της Αιγυπτιακής ΑΟΖ με την Κυπριακή.
Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κυπριακών ΜΜΕ, είχε επισκεφθεί την Λευκωσία και η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Shell που διαχειρίζεται το αλλα τερματικό LNG της Αιγύπτου στο Ιτκού.
Σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις είναι σαφές ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα επιθυμούσε η ΕΝΙ να πραγματοποιήσει την επόμενη γεώτρηση είτε τον Δεκέμβριο είτε τον Ιανουάριο, καθώς, όπως πιστεύει το επιτελείο του, αυτό θα του έδινε πόντους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου.

Γράφει ο Νίκος Μελέτης – Πηγή: www.liberal.gr